Richard Schenz, fost presedinte si director executiv al OMV timp de 10 ani, actualmente vicepresedinte al Camerei Economice Federale a Austriei si reprezentantul guvernului pentru piata de capital, sustine ca Executivul roman ar trebui sa recunoasca importanta bursei, sustinand in acelasi timp utilitatea unui schimb de experienta intre Bursa din Viena si cea din Bucuresti.
In urma cu 10 ani, Bursa de la Viena era “moarta”, isi aminteste Richard Schenz (foto). “La inceputul lui 2000 Bursa vieneza era insignifianta. Am resuscitat-o printr-un catalog de masuri prezentat ministrului de Finante de la momentul respectiv. Firmele au putut astfel sa obtina capital proaspat. Cred ca acest plan poate fi aplicat fara probleme si in Romania lui 2010”, considera Schenz.

Printre masurile de “resuscitare” amintite de reprezentantul guvernului austriac pentru piata de capital se numara analizarea fondurilor pentru IMM, acordarea unei importante mai mari pensiilor private si publice si cresterea numarului de firme listate la Bursa, miscare ce poate crea incredere pentru investitori printr-un cod de guvernanta corporativa.

De asemenea, Schenz a apreciat ca este absolut necesar ca Executivul de la Bucuresti sa recunoasca importanta pietei de capital. In plus, este imperioasa favorizarea fondurilor IMM.

“Consolidarea segmentului IMM prin piata de capital reprezinta un factor decisiv. IMM-urile sunt coloana vertebrala a unei economii”, crede Richard Schenz.

Acesta a sustinut importanta unei intalniri intre Bursa din Viena si cea din Bucuresti.

Dezvoltarea Bursei din Viena a fost intotdeauna un exemplu pentru autoritatile pietei romanesti, dar lipsa unei cooperari cu statul s-a facut simtita.

In prezent, singurele companii de stat listate la Bursa de Valori Bucuresti sunt Transgaz si Transelectrica, dar lista de promisiuni este mult mai lunga. In ultima perioada, Guvernul a anuntat listarea Romgaz pe BVB in urmatoarele luni dar si cresterea free-float-ului celor doua companii listate.

De asemenea, si listarea Fondului Proprietatea este programata pentru inceputul anului viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri