In urma cu 10 ani, Bursa de la Viena era “moarta”, isi aminteste Richard Schenz (foto). “La inceputul lui 2000 Bursa vieneza era insignifianta. Am resuscitat-o printr-un catalog de masuri prezentat ministrului de Finante de la momentul respectiv. Firmele au putut astfel sa obtina capital proaspat. Cred ca acest plan poate fi aplicat fara probleme si in Romania lui 2010”, considera Schenz.

Printre masurile de “resuscitare” amintite de reprezentantul guvernului austriac pentru piata de capital se numara analizarea fondurilor pentru IMM, acordarea unei importante mai mari pensiilor private si publice si cresterea numarului de firme listate la Bursa, miscare ce poate crea incredere pentru investitori printr-un cod de guvernanta corporativa.

De asemenea, Schenz a apreciat ca este absolut necesar ca Executivul de la Bucuresti sa recunoasca importanta pietei de capital. In plus, este imperioasa favorizarea fondurilor IMM.

“Consolidarea segmentului IMM prin piata de capital reprezinta un factor decisiv. IMM-urile sunt coloana vertebrala a unei economii”, crede Richard Schenz.

Citeste si:

Acesta a sustinut importanta unei intalniri intre Bursa din Viena si cea din Bucuresti.

Dezvoltarea Bursei din Viena a fost intotdeauna un exemplu pentru autoritatile pietei romanesti, dar lipsa unei cooperari cu statul s-a facut simtita.

In prezent, singurele companii de stat listate la Bursa de Valori Bucuresti sunt Transgaz si Transelectrica, dar lista de promisiuni este mult mai lunga. In ultima perioada, Guvernul a anuntat listarea Romgaz pe BVB in urmatoarele luni dar si cresterea free-float-ului celor doua companii listate.

De asemenea, si listarea Fondului Proprietatea este programata pentru inceputul anului viitor.