Depozitarul lanseaza un sistem OTC, pentru toate actiunile de la Bursa

CA al Depozitarului Central a aprobat luni lansarea sistemului extrabursier de tranzactionare OTC (Over The Counter) pentru actiunile tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, un sistem care vizeaza managementul riscului privind conturile globale si activitatea de market-maker, conform Mediafax.

Tranzactiile OTC sunt negociate direct intre cumparator si vanzator, fara insa ca pretul sa fie public, iar transferul de proprietate se realizeaza direct prin intermediul Depozitarului Central.

"Nu cred ca un investitor de retail se va uita mai mult la OTC, ci va ramane sa tranzactioneze pe piata regular, tocmai pentru ca acest sistem este dedicat manegementului riscului la conturile globale si pentru market-makeri. Intr-un fel, modalitatea de tranzactionare de pe actiunile Erste s-ar extinde asupra intregii piete, respectiv prin conturi globale, cand vor fi introduse de BVB, si prin market-makeri pe alte actiuni", a declarat Rares Nilas, membru in Consiliul de Administratie al Depozitarului.

El a explicat ca sistemul OTC va putea folosit de doi clienti ai unei firme de brokeraj, in cazul in care acestia se inteleg asupra transferului unui pachet de actiuni si pretul poate fi stabilit fara a exista o limita de variatie, cum este in cazul tranzactiilor bursiere.

Nilas a adaugat ca in prezent market-makerii actiunilor Erste (EBS) la BVB isi acopera riscul direct pe piata OTC de la bursa din Viena.

"Piata OTC este o parte dintr-o arhitectura intreaga, iar singura nu are cum sa duca la cresterea lichiditatii bursei. Este nevoie ca BVB sa introduca utilizarea conturilor globale si activitatea de market-maker pe mai multe actiuni. Din punctul de vedere al Depozitarului Central noi am facut tot ce tine de noi", a mai spus Nilas.

Tranzactiile OTC vor putea permite fondurilor de investitii din afara Romaniei sa cumpere actiuni la companiile autohtone fara sa deschida cont la o firma de brokeraj care activeaza pe piata locala.

Astfel, un fond de investitii ar putea sa cumpere actiunile de la un alt fond sau de la un broker care a achizitionat anterior titlurile de la Bursa pe cont propriu. Un alt avantaj al tranzactiilor OTC pentru investitorii straini este ca plata actiunilor se poate realiza si in valuta, spre deosebire de tranzactionarea la BVB, unde acestia platesc numai in lei, ceea ce duce la costuri suplimentare.

"Aceste tranzactii sunt cuprinse in directiva MiFID si se folosesc pe mai multe piete straine, insa introducerea lor in Romania a fost blocata de un an", a mai spus Nilas.

Serviciul de decontare a transferurilor extrabursiere a fost lanast de Depozitarul Central in luna februarie a anului trecut, dupa ce la finele anului 2008 a primit aprobarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Depozitarul va transmite in fiecare zi BVB o lista cu tranzactiile OTC care s-au derulat prin sistemul sau, iar aceasta va fi publicata de operatorul de piata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri