Bursa de Valori Bucuresti a incheiat saptamana de tranzactionare cu aprecieri pe toti indicii, pe fondul unui rulaj in crestere vizibila fata de ziua anterioara.
Lichiditatea bursei a urcat pana la 18,4 milioane de lei (4,3 milioane de euro), majoritatea tranzactiilor fiind facute pe piata de actiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a castigat 1,53 procente, pana la 5.234,74 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 1,32%, pana la 3.037,31 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 2,07%, pana la 23.175,99 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,71% la 10.514,63 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,71%, la 477,12 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,32%, la 753,28 puncte.

"Este posibil ca la momentul de fata preturile sa isi gaseasca un echilibru, ceea ce ar face ca starea de miscare in range (cu variatii reduse atat pe crestere, cat si pe scadere - n.r.) sa se prelungeasca. Probabil ca majoritatea investitorilor institutionali inca asteapta semnale clare la nivel macro, pentru a putea sa isi revizuiasca politicile investitionale, ceea ce lasa piata pe mana speculatorilor in momentul de fata. Cu toate ca pe pietele externe optimismul recent a impins indicii in apropiere de maximele ultimelor sase luni, evolutia acestora se poate inscrie tot intr-o miscare laterala cu toate ca surprinzator, mai volatila decat cea de la Bucuresti", a declarat pentru Mediafax Bogdan Tudosie, senior trader la divizia de brokeraj a OTP Bank.

Totodata, Adrian Tod, directorul de tranzactionare al Rombell Securities, considera ca acalmia pietei este determinata de absenta unor stiri, atat de pe plan extern, cat si intern, care sa aiba un impact vizibil asupra investitorilor.

"Cu toate acestea, nu vad ce anume ar putea determina un nou interes din partea investitorilor straini pentru piata din Romania", a mai spus Tod.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 2,2 milioane lei, iar pretul a crescut cu 2,73%, pana la 1,13 lei, in timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inchis mai sus cu 2,13%, la 1,4 lei/actiune.

Pe de alta parte, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au apreciat cu 1,83%, la 1,11 lei, pe tranzactii de 2,2 mil lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 1,83%, la 0,55 lei, pe schimburi de 324.500 lei.

Titlurile BRD SocGen (BRD) au crescut cu 3,24%, la 12,1 lei, pe schimburi de 1,7 milioane lei lei, iar actiunile Erste Bank (EBS) au crescut cu1,54%, la 125 lei, pe tranzactii de 74,5 mii lei.

Cea mai mare crestere fiind inregistrata de actiunile Socep Constanta (SOCP), de 14,74%. Ultimul pret a fost de 0,28 lei/actiune, iar rulajul atras a fost de 254 mii lei.

Pe de alta parte, cea mai mare scadere a fost inregistrata de Armatura (ARM) de 6,25%, la pretul de 01,15lei, pe schimburi de 300 lei.

Pe piata obligatiunilor a fost realizata o tranzactie cu 297 de titluri de stat cu maturitate de cinci ani. Titlurile au fost cedate pentru suma de 3,4 milioane lei (814.000 de euro).

Pe plan extern, la finalul sedintei de la Bucuresti bursele vest-europene urcau cu pana la 0,8%, dupa ce la debutul zilei inregistrau corectii de cel mult 0,2%. In crestere erau si majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu maximum 1,3%, iar bursele din Bulgaria si Ungaria inregistrau corectii de 0,2% si, respectiv, 0,1%..


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri