Propunerea AIPC avantajeaza investitorii pentru ca acestia nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze la administratia fiscala la finele fiecarui trimestru, ci o doar o singura data, la finalul anului, pentru a depune declaratia privind regularizarea impozitului, scrie Mediafax.

"Principalul obiectiv al acestui proiect il constituie imbunatatirea colectarii impozitului datorat, evitarea birocratiei excesive care duce la «fuga» investitorilor catre piete de capital din ale state care au metode mai putin invazive de colectare a impozitului, de asemnea protejarea intereselor investitorilor, elaborarea unei norme de drept adecvate realitatilor economice actuale, in masura sa redobandeasca increderea investitorilor in piata de capital din Romania", se arata in propunerea AIPC>

In plus, propunerea incurajeaza o mai buna colectare a impozitului de catre stat, asigurand certitudinea virarii impozitului catre stat.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat saptamana trecuta un proiect de ordin, redactat impreuna cu Ministerul Finantelor, privind normele de aplicare a impozitului pe castigurile obtinute pe piata de capital care a intrat in vigoare de la 1 iulie.

Conform acestui proiect, investitorii vor calcula castigul sau pierderea la sfarsitul fiecarui trimestru si vor plati trimestrial un impozit anticipat de 16%, in cazul in care inregistreaza profit. Totodata, investitorii vor avea obligatia sa depuna la Fisc, la finele fiecarui trimestru, situatia tranzactiilor derulate, impreuna cu declaratia de impunere. La finele anului, investitorii vor trebui sa depuna declaratiile anuale pe baza carora se va face regularizarea impozitului anual, urmand sa li se restituie impozitul platit in plus, daca va fi cazul.

Citeste si:

Astfel, conform proiectului propus de catre CNVM, investitorii se vor deplasa de cinci ori pe an la administratia fiscala pentru a depune declaratii privind impozitul aferent operatiunilor realizate pe piata de capital.

Pentru a evita acest efort din partea investitorilor, AIPC propune ca impozitul trimestrial sa fie colectat si virat de catre societatile de servicii de investitii financiare.

"Retinerea impozitului se realizeaza pana in data de 20 a lunii urmatoare incheierii trimestrului iar termenul de virare si declarare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului pentru care a fost retinut. (...) Intermediarul va avea obligatia sa evidentieze in declaratia de impunere trimestriala castigul net determinat/pierderea neta determinata la sfarsitul fiecarui trimestru pentru fiecare dintre clienti. (...) In cazul vanzarilor unice, cota de impozit de 16% este calculata si retinuta de catre intermediar in momentul decontarii tranzactiei si este virata pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului pentru care a fost retinuta", se spune in propunerea AIPC.

Modificarile codului fiscal au intrat in vigoare la 1 iulie. In afara noutatilor ce vizeaza modul de retinere si distribuire a impozitului, noile reglementari au introdus o cota unica de impozitare pe piata de capital, de 16%, in conditiile in care anterior impozitul era de doar 1% pentru castigurile realizate din vanzarea instrumentelor financiare ce fusesera detinute in portofoliu mai mult de un an de zile, iar pentru cele din tranzactiile cu titluri detinute mai putin de un an in portofoliu cota de impozitare era de 16%.