Investitorii la bursa vor plati personal pana la 25 octombrie impozit pe profitul din trimestrul al treilea, insa CNVM va insista la MFP si la cele doua Camere ale Parlamentului pentru modificarea Codului Fiscal astfel incat firmele de brokeraj sa opreasca si sa vireze impozitul in numele clientilor, scrie Mediafax.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat un proiect de modificare a normelor privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul pe piata de capital de persoane fizice, document pe care l-a trimis spre analizare Ministerului Finantelor.

Potrivit proiectului, investitorii trebuie sa depuna personal, la finalul fiecarui trimestru, la administratiile financiare o dovada a tranzactiilor realizate in trimestrul respectiv si sa calculeze castigul sau pierderea inregistrata. La finele anului, investitorii depun declaratiile anuale pe baza carora se va face regularizarea impozitului anual.

Documentele cu privire la tranzactiile realizate trimestrial sunt ridicate de c-tre investitor de la firma de brokeraj la care are cont si depuse la adminstratiile financiare pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat.

CNVM a publicat la jumatatea lunii septembrie un proiect de ordin comun cu Ministerul Finantelor privind normele de aplicare a impozitului pe castigurile obtinute pe piata de capital, pentru a aplica noile reglementari ale Codului Fiscal, care au intrat in vigoare de la 1 iulie.

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a propus ca firmele de brokeraj sa retina impozitul de 16% din contul de numerar al clientilor pana la data de 20 a lunii urmatoare incheierii trimestrului si sa vireze banii pana la data de 25 a lunii respective.

"Propunerile nu au fost insa introduse in proiectul de modificare a normelor intrucat ar fi dus la modificarea Codului Fiscal. Am dat acest proiect pentru ca brokerii sa poata elibera extrase de cont clientilor pentru plata impozitului pentru al treilea trimestru", au declarat surse din CNVM pentru Mediafax.

Comisia precizeaza ca va continua demersurile initiate pe langa Ministerul Finantelor Publice, Senat si Camera Deputatilor pentru a revizui prevederile Codului Fiscal astfel incat firmele de brokeraj sa calculeze, sa retina si sa plateasca trimestrial impozitul pe profitul inregistrat de clienti.

De la 1 iulie a fost introdusa o cota unica de impozitare a castigurilor de pe piata de capital, de 16%, indiferent de perioada in care un investitor detine in portofoliu titlurile respective. Anterior, tranzactiile cu titluri detinute pentru o perioada mai mare de un an erau impozitate cu 1%, iar cele aflate in portofoliu pentru mai putin de un an erau impoziotate cu 16%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri