Sfarsitul lunii septembrie a coincis cu inchiderea primului trimestru de activitate pe piata produselor structurate de la Bursa de Valori Bucuresti. Cum arata bilantul?
Bilantul primelor trei luni inregistreaza doi emitenti internationali de produse structurate – Erste Bank Group AG si Raiffeisen Centrobank AG – care au listate pe piata reglementata administrata de BVB certificate de investii si certificate turbo, avand diverse active suport (indicii ROTX, DAX, S&P500, EuroSTOXX50, aur si contracte futures pe petrol).

In aceasta perioada, au fost tranzactionate peste 13 milioane lei (3 milioane de euro).

Reprezentantii BVB sunt de parere ca aceste rulaje constituie un semnal pozitiv in
ceea ce priveste cresterea atractivitatii pentru instrumentele listate si diversificarea orizontului investitional al participantilor la piata si al clientilor acestora, se arata in comunicatul remis de Bursa.

Luna recent incheiata a cunoscut o crestere a valorii tranzactionate cu 15% fata de luna precedenta, in timp ce doua noi emisiuni de certificate au debutat in data de 10 septembrie, astfel incat numarul total al acestora a crescut la 20.

“In calitate de furnizor de lichiditate si unul din promotorii produselor structurate in Romania am fost martorii cresterii interesului investitorilor pentru aceste instrumente financiare. Desi la finalizarea proiectului de implementare ne-am propus ca anul 2010 sa fie in principal unul de educare a investitorilor, constatam cu placuta surprindere ca volumele tranzactionate tind sa devina tot mai semnificative. Odata cu cresterea volumelor tranzactionate am constatat ca exista un inters mare pentru diversificarea activelor detinute in portofolii de catre investitori” a declarat Valerian Ionescu, seful Departamentului Vanzari Instrumente Financiare din cadrul Bancii Comenciale Romane, furnizor de lichiditate pentru produsele structurate ale Erste Bank Group AG.

Dintre produsele structurate, certificatele cu activ suport pe indicele DAX sunt cele mai tranzactionate instrumente, cu o pondere de 63% din totalul valorilor de tranzactionare inregistrate.

Media zilnica tranzactionata corespunzatoare celor 3 luni calendaristice se ridica la peste 50.000 Euro, in timp ce volumul mediu zilnic a inregistrat un nivel de peste 4.500 certificate.

“Listarea certificatelor la BVB reprezinta un pas important in consolidarea pozitiei noastre de competitor major pe piata produselor structurate din Romania, pozitionandu-ne drept un emitent de top. Certificatele ofera investitorilor acces nelimitat la o gama variata de produse cu activ suport pe marfuri si indici internationali. In decursul urmatoarelor luni, RCB isi va extinde gama de certificate cu noi tipuri de produse si active suport menite a face fata noilor oportunitati din piata si proiectelor investitionale interesante”, a declarat Stefan Neubauer, Senior Sales CEE Raiffeisen Centrobank AG.

Piata Produselor Structurate a fost lansata de BVB in 8 iulie, in cadrul acesteia fiind disponibile la tranzactionare 8 certificate turbo si 12 certificate index, care beneficiaza de servicii ale furnizorilor de lichiditate pentru instrumentele listate la BVB.


Citeste si Produsele structurate dupa prima luna: Intre lichiditate mica si asteptari mari

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri