Noua banci si opt case de avocatura active in zona bursiera au creat recent un grup de lucru, ce isi propune sa contribuie la eficientizarea cadrului legal si procedural al pietei de capital romanesti.
Grupul de Lucru este format din: BCR, BRD-Groupe Societe Generale, BT Securities, Carpatica Invest, Eurobank EFG Securities, ING Bank NV, KBC Securities, Piraeus Bank si Raiffeisen Capital & Investment, impreuna cu casele de avocatura: Badea Clifford Chance, CMS Cameron Mckenna, D&B David si Baias, Musat si Asociatii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Patersen, RTPR Allen & Overy, Schoenherr si Asociatii, Tuca Zbarcea si Asociatii.

Grupul de Lucru va propune institutiilor abilitate (CNVM, BVB, Parlament, BNR, Depozitarul Central) modificari ale legilor, regulamentelor si procedurilor existente in vederea cresterii volumului de tranzactionare pe Bursa, a interesului investitorilor straini si implicit a cresterii economice prin diversificarea surselor de finantare atat pentru statul roman, cat si pentru companiile locale, se arata intr-un comunicat remis de Raiffeisen.

Ca prim demers, Grupul saluta initiativa Depozitarului Central de a permite tranzactionarea over-the-counter (OTC - in afara platformei BVB) a actiunilor listate, avand in vedere ca aceasta masura va creste lichiditatea pe Bursa si va reaprinde interesul investitorilor internationali pentru o piata aliniata in sfarsit la standardele internationale, din acest punct de vedere.

Totodata aceasta masura era demult necesara prin prisma directivelor MiFID (Directiva Europeana privind pietele instrumentelor financiare, n.n.), pentru a da posibilitatea investitorilor sa-si limiteze riscurile de executare ale tranzactiilor.

“Lipsa posibilitatii de a tranzactiona OTC de pana acum a avut consecinte negative semnificative asupra Bursei de Valori si pietii de capital romanesti, in general, intrucat nu a permis investitorilor internationali de calibru sa tranzactioneze in Romania, ceea ce a limitat mult volumul de tranzactionare. Totodata, lipsa OTC-ului a facut imposibila garantarea executarii unei tranzactii cu actiuni listate, ceea ce a redus semnificativ insasi avantajele unei companii de a fi listata, limitandu-i mult sansele de a se finanta din piata de capital. Astfel, pe masura ce va fi absorbita de piata, aceasta flexibilizare a pietei va creste nu doar volumul de tranzactionare pe piata Regular, dar si numarul emitentilor listati la BVB”, se mai arata in comunicat.

Grupul are in componenta sa brokeri cu o cota de piata cumulata de peste 60% din volumul de tranzactionare al BVB in anul 2010 si 8 din primele 10 firmele de avocatura pe domeniul bancar, financiar si piata de capital (potrivit topului realizat de Chambers and Partners).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri