Din aceasta suma 8,28 milioane euro au fost obtinuti prin co-finantare de la Uniunea Europeana prin Programul Energetic de Redresare Economica (EERP).

“Interconectarea SNT cu sistemul similar de transport gaze naturale din Ungaria este un proiect strategic cuprins in strategia energetica nationala a Romaniei pe perioada 2007-2020, cat si in strategia de interconectare a SNTGN Transgaz Medias. Scopul realizarii acestei interconectari strategice este diversificarea surselor de gaze naturale in vederea asigurarii continuitatii in alimentarea cu gaze naturale”, se arata in comunicat.

Conducta Arad-Szeged, portiunea din Ungaria, a fost inaugurata joi. Comisia Europeana a finantat proiectul cu 17 milioane de euro.

Implementarea sectorului unguresc, de 47 de kilometri din totalul de 109 kilometri, cu o capacitate de 1,75 de metri cubi, a presupus o investitie de aproape 33,3 milioane de euro din partea companiei ungare. In prezent, conducta este folosita doar pentru importul de gaze, urmand ca si exportul sa fie posibil dupa investitii din partea Romaniei.