Robert Kwiatkowski, director de dezvoltare la Bursa din Varsovia, a prezentat exemple de masuri prin care piata poloneza a crescut constant si exemple ce pot fi aplicate si pe bursa romaneasca, in cadrul conferintei "Piata Sibex, dezvoltare si cooperare internationala", organizata de Bursa din Sibiu.

Bursa din Varsovia a inceput sa fie "construita" in 1991 de investitorii de retail. In 2004, statul a inceput primul val de privatizari pe care le-a derulat constant, urmand ca in ultimii ani sa fie listati mari giganti economici.

In 2010, statul polonez a obtinut peste 6 miliarde de euro numai din listarile facute, in timp ce statul roman a listat pana acum doar Transgaz si Transelectrica, de unde a obtinut in jur de 100 milioane de euro.

Numai pe piata New Connect, bursa poloneza face rulaje de 3 milioane de euro pe zi, o cifra apropiata de rulajul mediu zilnic de pe piata romaneasca de capital.

"Privatizarile prin Bursa si suportul guvernului a fost foarte importante pentru dezvoltarea bursei din Polonia. Ministerul privatizeaza, iar investitorii creeaza oferta pentru aceste actiuni. Fiecare privatizare aduce in piata cateva mii de noi investitori, care sunt multumiti de randamentele facute in oferta si intra cu mai multi bani in piata", a explicat Kwiatkowski.

Listarea asiguratorului PZU SA din aceasta primavara a adus 1,4 miliarde euro pentru bursa si 140.000 de clienti noi.

De asemenea, educatia inca din scoli este un element esential pentru dezvoltarea pietei, a mai spus directorul de dezvoltare al WSE, care a mentionat ca educatia tinerilor in Polonia a inceput inca de acum 20 de ani, rezultatele fiind vizibile.

Citeste si:

Acesta recomanda actorilor pietei romanesti sa gaseasca modalitati de a convinge companiile sa se listeze, deoarece acestea vor atrage jucatori importanti, atat investitori de retail, cat si investitionali, din tara sau strainatate.

Robert Kwiatkowski a mai spus ca bursa din Polonia este focusata pe dezvoltarea Sibex, din calitatea de actionar al companiei, urmand sa fie derulate mai multe proiecte in acest sens.

"Unul din cele mai importante si care va fi derulat curand se refera la educarea companiilor si atragerea lor pe bursa, in special a celor de asigurari. Din experienta personala, este important sa le explicam ce presupune listarea, ce inseamna si ce avantaje are", a mai spus directorul WSE.

Ca sfaturi pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti, acesta recomanda o cooperare intensa, o viziune clara asupra problemelor, pentru gasirea directiilor.

In privinta unei eventuale fuziuni, Kwiatkowski a declarat ca este mai degraba adeptul unei piete concurentiale, aceasta fiind motorul principal al capitalismului.

"Acesti doi jucatori vor fi mereu in competitie, vor cauta sa implementeze proiecte noi, produse, instrumente. Fara competitie, nu exista dezvoltare. Dar, in final, va fi decizia actionarilor", a mai spus oficialul WSE.