ANAF a publicat declaratia privind stabilirea impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala pe castigurile obtinute la bursa, astfel ca investitorii au la dispozitie doar doua zile, pana pe 25 octombrie, pentru plata a 16% din profitul realizat in trimestrul al treilea, potrivit Mediafax.
Investitorii trebuie sa depuna personal la administratiile financiare, pana pe data de 25 a lunii urmatoare fiecarui trimestru, o dovada a tranzactiilor realizate in trimestrul respectiv si sa calculeze castigul sau pierderea inregistrata.

Documentele cu privire la tranzactiile realizate trimestrial trebuie ridicate de investitori de la firmele de brokeraj unde au deschise conturile.

Intre timp, Ministerul Finantelor are in plan sa modifice Codul Fiscal si a intocmit in acest sens un proiect de ordonanta de urgenta, care prevede ca brokerii vor retine anticipat 10% din castigurile realizate de investitori pe piata de capital, pentru achitarea impozitului catre bugetul de stat, regularizarea urmand sa se realizeze la finele anului, in functie de valoarea castigului net impozabil.

Proiectul de ordonanta a fost intocmit pentru modificarea prevederilor legale actuale, potrivit carora fiecare investitor trebuie sa calculeze si sa vireze trimestrial un impozit anticipat de 16% din castigurile nete, astfel ca fiecare investitor ar urma sa se deplaseze la administratia fiscala de cinci ori pe an.

Totodata, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a convins miercuri reprezentantii Comisiei de Dialog Social din Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa reanalizeze prevederile proiectului de OUG privind retinerea la sursa a unui impozit anticipat de 10% din castigurile de pe piata de capital.

AIPC a solicitat initial ca firmele de brokeraj sa retina impozitul de 16% din contul de numerar al clientilor, si ca urmare, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a mentionat ca va insista la Ministerul Finantelor si la cele doua Camere ale Parlamentului pentru modificarea Codului Fiscal astfel incat firmele de brokeraj sa opreasca si sa vireze impozitul in numele clientilor.

Anterior, impozitul a fost de 1% pentru castigurile realizate din vanzarea instrumentelor financiare detinute mai mult de un an de zile si de 16% pentru tranzactiile cu titluri pastrate in portofoliu mai putin de un an.

Anterior datei de 1 iulie, firmele de brokeraj retineau la sursa anticipat 1% din castigurile realizate de investitori, iar regularizarea era efectuata la finele anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri