Presedintrele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta, crede ca Romgaz se va lista pe piata spot de la Sibex, chiar daca hotararea de Guvern mentioneaza cotarea companiei la Bursa din Bucuresti.

“Suntem in discutii pentru modificarea hotararii de guvern. Noi i-am informat din aprilie pe Adrian Videanu si pe premierul Emil Boc de existenta unei piete spot la Sibiu. In hotararea de guvern se mentioneaza listarea Romgaz la Bursa dinn Bucuresti, iar acum doua saptamanai am trimis solicitarea de modificare pentru includerea Sibiu. Daca in termenul legal (in principiu 90 zile) nu se va schimba, noi vom actiona in instanta. Statul nu trebuie sa fie discriminatoriu”, a declarat Teodor Ancuta (foto).

Presedintele isi doreste o listrarea dubla a Romgaz la Sibiu si Varsovia, pentru a atrage astfel atentia investitorilor din ambele tari.

Urmand modelul poloniei listarea unui gigant economic romanesc ar putea aduce un val de investitori noi in piata.

“Speram sa ajungem macar la 20.000 de investitori activi pe piata spot de la Sibiu. Trebuie sa ne castigam credibilitatea prin transparenta si securitatea informatiilor”, a mai spus presedintele Sibex.

Sibex vizeaza si alte companii mari de stat pentru listare, precum Nuclearelectrica si Hidroelectrica, insa tinta principala ramane Romgaz.

Ancuta a explicat ca a purtat pana acum discutii cu peste 100 de companii pentru listarea pe Sibex, insa acestea sunt foarte reticente si neincrezatoare in piata romaneasca.

"Sunt companii bune, nu facem IPO-uri ca sa acoperim datorii. Insa nu au deloc incredere in piata romaneasca, mai ales dupa toate discutiile si scandalurile in care sunt implicati actori ai pietei. Multi sunt mai interesati de o listare afara, incercam sa le propunem o dubla listare, la noi si la Varsovia, insa trebuie sa ne castigam credibilitatea", a mai spus Ancuta.

Din cele 100 de companii, doar 15 s-au aratat mai interesate de o potentiala listare. Presedintele Sibex spera ca pana la sfarsitul anului sa aduca cel putin o companie pe piata spot, din cele 5 cu care se afla in discutii avansate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si