Piata optiunilor de la Bursa din Sibiu nu a fost cautata de investitorii romani, rulajele fiind mult mai mici decat ale produselor futures. Pentru a revigora acest segment, Sibex este in curs de a introduce optiunile binare, produse mai simple si mai putin riscante, sperand sa atraga atentia mai multor jucatori.

Pentru introducerea acestora, actionarii Sibex au aprobat o modificare a regulamentelor, care in prezent se afla la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, pentru aprobare. Termenul de introducere a acestor instrumente nu este sigur, insa Teodor Ancuta, presedintele Sibex, a declarat ca semnalele sunt pozitive, aprobarea finala fiind aproape.

Optiunea binara este un contract standardizat care in schimbul platii unei prime, creaza pentru cumparatorul optiunii dreptul de a incasa o suma fixa daca in cadrul unei perioade de timp predeterminate pretul de exercitare este mai mare (CALL) sau mai mic (PUT) decat pretul activului suport.

Sibex vrea sa introduca optiuni binare pe cursul valutar euro/ron, cu un multiplicator de 100 lei, cu scadente saptamanale sau lunare, ce se pot exercita doar la scadenta si cu o marja de 100% pentru vanzator. Principalul scop al acestui prioiect este revigorarea pietei de optiuni, care nu a fost foarte mult promovata de brokeri.

De exemplu, in cazul unei optiuni binare avand un pret de exercitare de 4,3 lei, o prima de 30 lei si o marja de 100 lei, daca la scadenta se depaseste pretul de exercitare, cumparatorul incaseaza 100 de lei si vanzatorul plateste acesti bani.

"Practic, se pune problema daca activul suport depaseste sau nu pretul de exercitare. Cumparatorul are un potential de castig limitat, iar vanzatorul un risc de pierdere limitat si nici nu exista interval de recuperare a primei", a declarat directorul adjunct Darius Cipaiu, in cadrul unui seminar organizat de Sibex.

De asemenea, sunt in plan si obligatiuni de tip range, cu doua preturi de exercitare si o suma fixa de 100 de lei. Cumparatorul plateste prima si incaseaza 100 de lei daca la scadenta cotatia este in afara intervalului. In caz contrar, pierde prima, care este incasata de vanzator, a mai explicat Darius Cipariu.

Brokerii prezenti la seminar cred ca produsul ar putea atrage atentia investitorilor.

"Daca preturile de exercitare vor fi apropiate, vom vedea si investitori interesati, dar cei care tranzactioneaza optiunile clasice nu vor veni spre acest produs care are un risc si un randament limitat. Dar poate fi folosit ca instrument de educare pentru investitorii care vor sa testeze optiunile, dar fara sa isi asume riscuri foarte mari", a explicat Mihai Muresian, broker la Intercapital Invest.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
O vara trista pentru traderi: restrictii pe CFD-uri si optiuni binare