Dupa un start bun in primele patru luni ale anului, bursa romaneasca a incetinit drastic dupa prima parte a lunii aprilie. Corectiile globale s-au resimtit mult mai agresiv in piata locala, iar revenirea de pe pietele dezvoltate incepand cu luna septembrie nu a fost reflectata comparabil si la BVB, se arata intr-un raport de analiza al casei de brokeraj X-Trade Brokers.

“Indicele BET a indicat in mod clar prin subperformanta sa o lipsa de interes in privinta bursei locale”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Politica monetara a Fed, care a virat in aceasta toamna din nou inspre expansionism, a impulsionat puternic achizitiile de actiuni, generand trenduri ascendente in pietele de capital americane.

“Perceptia ca Fed va porni ‘tiparnita’ a generat interes pentru actiuni, atat pentru cele americane cat si intr-o serie de economii emergente. Romania nu a aparut insa pe radarul investitorilor globali”, a adaugat Safta.

De la inceputul anului indicele BET a avansat cu 12%, performanta comparabila cu cea a Nasdaq 100. Comparativ cu maximele atinse in aprilie insa, indicele principal al BVB a pierdut 14,2%, versus aprecieri de 3,1% pentru Nasdaq 100 si scaderi de 2,3% in cazul S&P500.

Instabilitatea la nivel politic, schimbarea contextului fiscal fara o perioada de pregatire prealabila si contra-performanta economiei romanesti in context european si regional ar putea explica, printre altele, evitarea BVB de catre investitorii straini, se mai arata in raportul de analiza.

“Incepand cu luna aprilie, contraperformanta bursei romanesti a devenit marcata, corectiile severe lasand loc in ultimele luni unei reveniri modeste, sensibil sub cea a pietelor americane. Investitorii ar avea nevoie de semnale economice pozitive si de premisele ferme ale unei predictibilitati fiscale in contextul unei administratii stabile si eficiente pentru a reveni la cumparare la BVB”, precizeaza Victor Safta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ce inseamna promovarea bursei pentru micii investitori din piata?