Rezerva Federala va face in aceasta seara publice deciziile luate pe parcursul intalnirii din ultimele 2 zile. Este probabil cel mai asteptat moment al anului, un deznodamant al ideii lansate undeva in luna August conform careia Fed-ul va initia un nou program de stimulare a economiei americane, asa numitul “Quantitative Easing 2”. Analistii Bullbrokers cred ca mixul necunoscutelor din anuntul din aceasta seara creaza premisele unor reactii violente in piata.
Inca de la primul semnal in aceasta directie transmis de catre Ben Bernanke pietele financiare au incercat sa estimeze modalitatea prin care institutia va actiona, cand o va face, care va fi amploarea programului si pe ce perioada de timp se va desfasura acesta, se arata intr-un raport de analiza al Bullbrokers Romania.

Conform unui sondaj realizat de catre Bloomberg, chiar si acum, cu cateva ore inainte de anuntarea deciziei, incertitudinea este destul de mare: din 56 de economisti chestionati, 53 au fost de parere ca astazi se va face un anunt referitor la QE2 (Quantitative Easing 2).

29 dintre cei 53 de economisti estimeaza un program in valoare de 500 de miliarde de dolari, in timp ce alti 7 se asteapta la o valoare mai mica (intre 50 si 100 de miliarde de dolari alocati lunar), iar restul de 17 s-au abtinut de la comentarii, ramanand indecisi.

Nici in cadrul Rezervei Federale mesajele nu au avut uniformitate. Membrii FOMC William Dudley si James Bullard au transmis 2 mesaje diferite: in timp ce primul este de parere ca un program initial de 500 de miliarde de dolari ar putea duce la o reducere a dobanzilor pe termen lung de 50 de puncte procentuale, cel de-al doilea membru FOMC a mentionat achizitii lunare in valoare de 100 de miliarde de dolari. Iar aceste opinii divergente vin din partea membrilor pro QE. Ne putem doar imagina cum s-ar putea ajunge la un consens in interiorul Comitetului, considerand ca exista membri care se opun vehement unui nou program.

“Nivelul mare de incertitudine creaza premise favorabile pentru o volatilitate excesiva la momentul anuntului. Evident, cel mai important aspect va fi valoarea totala a programului, insa si durata acestuia va fi urmarita. La nivelul pietelor valutare, putem concluziona fara sa gresim ca o mare parte a anuntului din aceasta seara este inclusa in pret. Daca luam in considerare estimarile medii din sondajul realizat de Bloomberg, cursul actual EURUSD din zona 1.4000 incorporeaza in pret un anunt de achizitii in valoare de 500 de miliarde de dolari pentru o perioada de minim 6 luni”, explica analistii Bullbrokers.

Daca acestea vor fi coordonatele QE2, dupa publicarea anuntului, specialistii citati se asteapta la crearea unui sentiment pro dolar, dat fiind faptul ca de la sfarsitul lunii august pietele au “cumparat pe zvonuri”, iar in aceasta seara este momentul sa “vanda pe stire”.

Orice valori sub aceste estimari ar putea ajuta dolarul, in timp ce cu cat valorile anuntate vor depasi zona 500-600 de miliarde de dolari, dolarul va suferi presiuni suplimentare importante de depreciere.

“Un alt aspect mai putin comentat, insa care ar putea avea un impact puternic este considerat a fi tonul declaratiei pe care Comitetul FOMC il va adopta. Sintagma “dobanzi scazute pentru o perioada de timp extinsa” a devenit un fragment prezent in declaratiile facute pe parcursul ultimelor luni. Daca programul QE2 va avea atasata o asemenea sintagma, dolarul va fi expus unui puternic raliu de depreciere. Daca insa membrii Comitetului vor anunta nu doar cifre, ci si termeni cat de cat clari in privinta atingerii obiectivelor si a finalizarii programului, cu cat perioada va fi mai scurta, cu atat dolarul se va putea inscrie pe o tendinta de apreciere”, se mai arata in raportul de analiza.

Astfel, mixul necunoscutelor din anuntul din aceasta seara creaza premisele unor reactii violente in piata.

Analistii Bullbrokers recomanda urmarirea tonului declaratiei care va insoti anuntul de politica monetara, valoarea initiala a programului, esalonarea sa pe parcursul mai multor luni sau o actiune directa (cum a fost cazul QE1), o posibila data finala a achizitiilor sau lipsa unui astfel de orizont de timp, cat si flexibilitatea de care Fed-ul va da dovada in aplicarea programului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri