Cand finantarea prin banca nu este posibila pentru companii, din cauza gradului ridicat de indatorare, mai apar doua alternativa vanzarea unei participatii catre fondurile de private equity sau listarea prin oferta publica initiala pe piata de capital.
Vanzarea catre un fond de private equity se adreseaza afacerilor tinere, care au nevoie de structurare si vor sa se extinda, primind prin aceasta miscare o infuzie de management, care le va ajuta sa devina mai eficiente si sa se maturizeze, a declarat Ioan Dumitascu (foto), partener la casa de avocatura PeliFilip, in cadrul conferintei Proprietar de companie, caut finantarea: Bursa, Credit sau Fond de investitii.

Ca o paralela intre finantarea prin vanzarea catre private equity, listarea pe bursa se adreseaza afacerilor mature, care beneficiaza de o conducere si de un management sofisticat. De asemenea, listarea duce la institutionalizare si la putere prin faptul ca primeste publicitate gratis prin intermediul pietei de capital si din partea investitorilor.

In privinta vanzarii catre un fond privat de investitii oportunitatea rezulta din negocierea dintre persoanele implicate, in timp ce in cazul listarii pe Bursa oportunitatea este stabilita de cele mai multe ori de consultanti pe care ii are compania.

Exista diferente si in privinta pretului la care se face vanzarea. Astfel, in cazul unui private equity, pretul este negociat intre antreprenor si reprezentantii fondului, in timp ce in cazul Bursei cotatia este stabilita de piata.

De asemenea, si costurile sunt altele in cazul celor doua tipuri de finantare alternativa: in cazul private equity costurile sunt impartite de cele doua parti implicate, iar din punct de vedere al listarii costurile sunt suportate de vanzator, a explicat Ioan Dumitrascu.

“Exista un impact si asupra managementului si a operatiunilor in cazul celor doua tipuri de finantare. In cazul fondurilor private este o relatie directa intre management si actionari, existand chiar o legatura stransa care priveste dezvoltarea companiei, in timp ce in cazul Bursei aceasta relatie este intermediata”, a mai afirmat partenerul PeliFilip.

Totodata, o alta diferenta dintre cele doua este ca un fond privat solicita structuri mai simple de conducere, in timp ce listarea la Bursa presupune un numar minim de persoane in management si anumite proceduri de conducere.

O alta diferenta destul de importanta, in perspectiva lui Dumitrascu, este ca pe Bursa exista solicitari clare privind transparenta si informatiile care trebuie facute publice, deoarece ar putea determina compania si pretul actiunilor.

Paralele se pot face si in privinta relatiei intre actionari. Astfel, in cazul unui private equity toate partile implicate se pot intelege pentru a lua decizii care indreptate compania spre dezvoltare, actionarul majoritar avand drept de veto.

In cazul tranzactionarii la Bursa nu exista intelegeri intre actionari, acestea trebuind sa fie anuntate catre piata si autoritatea de reglementare (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, n.r.), iar deciziile sunt luate in functie de votul majoritatii.

Reprezentantul PeliFilip a facut o paralela intre cele doua tipuri de finantare si in scenariu in care antreprenorul vrea sa faca un exit din companie. “Vanzarea catre un fond privat reprezinta o vanzare initiala, de principiu, a unui pachet majoritar, in timp ce pe Bursa aceasta tranzactie vizeaza, de obicei, o detinere minoritara”, exemplifica Ioan Dumitrascu.

Exista diferente si in functie de transparenta acestor schimburi. Prin criteriile de transparenta solicitate de piata de capital, tranzactiile trebuie sa fie facute publice, in timp ce in cazul unor schimburi de pachete care privesc un fond de private equity acestea sunt confidentiale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri