Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul Fondului Proprietatea, se opune incercarii Guvernului de a extrage o “donatie” de 400 de milioane de lei din profitul Romgaz, pentru a fi folosita in acoperirea deficitului Romgaz, se arata intr-un comunicat remis de compania de administrare.
Luna trecuta, aceasta propunere a fost scoasa de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, insa a fost reintrodusa, AGA urmand sa aiba loc luni, 22 noiembrie.

“Suntem alarmati sa vedem din nou aceasta propunere pe ordinea de zi a Adunarii de luni. Este o problema foarte serioasa care ar putea dauna reputatiei Romaniei la nivel global, ca destinatie de investitii. De asemenea, ridica serioase intrebari cu privire la conflictul de interese existent: Guvernul Romaniei, prin Ministerul Economiei, este cel mai mare actionar al Romgaz si incearca de se foloseasca de aceasta pozitie pentru a finanta deficitul bugetar, in defavoarea celorlalti actionari Romgaz. Solicitam in mod public Guvernului sa se abtina de la votul acestui punct din AGA, din cauza acestui conflict de interese”, a declarat Mark Mobius (foto), presedintele executiv al FT.

Oficialii Frankllin sunt de parere ca articolele 59-62 din Ordontanta 18/18.08.2010 a Guvernului, ce dau “optiunea” companiilor detinute de stat sa faca donatii catre bugetul national, pentru a acoperi deficitul acestui an, incalca principiile fundamentale ale unei piete libere dar si legislatia in vigoare.

“Aceasta donatie va dauna reputatiei international a Romaniei. Se va crea un precedent foarte negativ, ce dauneaza perceptiei investitorilor asupra sigurantei afacerilor lor in Romania si va afecta negative posibilitatea listarii Romgaz la BVB in 2011. Franklin templeton va lua toate masurile legale necesare pentru a anula orice decizie a AGA in legatura cu aceasta donatie”, a mai spus Mobius.

Franklin Templeton a propus Guvernului o varianta alternativa – aprobarea unor dividende speciale, platite din rezervele financiare acumulate in ultimii ani, catre toti actionarii companiei.

“Eate o optiune rezonabila si credem ca este cel mai bun mod prin care Guvernul poate colecta bani de la companiile pe care le controleaza. Prin imbunatatirea guvernantei corporative, guvernul roman va putea sa creasca valoarea dividendelor si sa imbunatateasca reputatia Romaniei pe aceasta zona. Incurajam cu tarie autoritatile sa demonstreze comunitatii investitionale din toata lumea ca isi propune sa imbunatateasca guvernanta corporativa, care poate aduce beneficii intregii economii”, a declarat Greg Konieczny, Fund Manager al Fondul Proprietatea.

Avand in vedere ca propunerea de „donatie” a fost retrasa de pe agenda AGA Romgaz din 14 septembrie si pentru o a doua oara din AGA derulata in 18 octombrie, Franklin Templeton a incercat sa antreneze in aceasta problema principalele parti interesate, inclusiv Ministerul Economiei si Consiliului de Administratie al Romgaz.

Romgaz este cel mai mare producator de gaze din Romania, controlat de stat si singura companie din portofoliul Fondului Proprietatea mentionata in Ordonanta 18/18.08.2010, pentru a dona 4000 de milioane lei la bugetul statului.

Conform estimarilor Franklin Templeton (pe baza consecintelor inregistrate in urma unor actiuni guvernamentale similare pe alte piete) „donatia” propusa de 400 milioane RON poate rezulta in urmatoarele pierderi pentru Ministerul Economiei: o pierdere de 1.195,98 milioane RON din devalorizarea participatiei ministerului la CNTEE Transelectrica SA, SNTGN Transgaz SA si SNGN Romgaz SA.

Din aceasta suma, 221,33 milioane RON reprezinta estimarea FT privind pierderile la nivelul veniturilor obtinute din listarea anuntata a 15% din participatia la aceste trei companii la Bursa de Valori Bucuresti. Aceasta pierdere poate fi evitata inlocuind „donatia” printr-un dividend special, platibil proportional catre toti actionarii Romgaz, ce ar rezulta intr-un cost suplimentar de numai 70,6 milioane RON pentru Romgaz.

“Daca Ministerul Economiei va vota acest punct la Adunarea Generala a Actionarilor, eforturile noastre de a promova Fondul Proprietatea si Romania la investitorii straini vor fi serios afectate si se poate ajunge la pierderi importante pentru toti actionarii Fonfului Proprietatea, inclusiv pentru guvern”, a mai spus Greg Konieczny.

Guvernul a aprobat, la 18 august, o ordonanta de urgenta, prin care mai multor companii de stat li se solicita sa doneze bani in vederea acoperirii deficitului bugetar. Franklin Templeton a mai anuntat in octombrie ca se opune cu tarie acestei incercari.

Fondul Proprietatea detine 15% din actiunile Romgaz, companie controlata de stat prin Ministerul Economiei.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri