38% dintre companiile chinezesti listate in ultimii cinci ani au intrat pe pietele de capital straine. Prestigiul si publicitatea se pare ca depasesc costurile si complexitatea contabilitatii asociate lansarii ofertelor publice pe bursele straine.

Cu toate acestea, in timp ce piata de capital a Chinei contiuna sa se maturizeze, fapt ilustrat prin lansarea unei burse pentru IMM-uri dupa modelul Nasdaq – ChiNext – la sfarsitul lui 2009 si prin angajamentul Consiliului de Stat de a transforma orasul Shanghai in centrul financiar al lumii pana in 2020, atractia de a lista pe pietele internationale incepe sa se diminueze treptat.

Studiul Evalueserve a implicat 150 de companii chinezesti, pentru a intelege preferintele acestora pentru lansarea ofertelor publice initiale si motivele care stau la baza deciziilor lor.

Sondajul a vizat companiile private chinezesti care au intentia de a atrage fonduri prin intermediul pietelor publice in urmatorii ani si companiile chinezesti listate la bursa care au atras capital prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO) atat in China cat si in afara tarii. Companiile intervievate au variat considerabil in ceea ce priveste marimea lor si ramura industriala.

Citeste si:

Rezultatele arata potentialul cresterii numarului de listari nationale. In ultimii cinci ani, 62% dintre ofertele publice initiale chinezesti au fost listate la bursele nationale, in timp ce 76% dintre companiile private intervievate au indicat un interes pentru listarea pe pietele de capital nationale fata de cele straine.

De asemenea, este posibil ca listarile locale sa fie transferate de la Bursa de Valori Shenzhen la Bursa de Valori Shanghai. In ultimii cinci ani, 92% dintre toate ofertele publice initiale nationale au fost listate la Bursa de Valori Shenzhen. Rezultatele cercetarii Evalueserve arata ca, in urmatorii cinci ani, peste 62% dintre companiile private inclina pentru listarea la Bursa de Valori Shanghai.

„Se pare ca firmele chinezesti prefera tranzactiile nationale chiar si fata de cele din invecinatul Hong Kong. In ultimii cinci ani, 18% dintre ofertele publice initiale chinezesti au fost listate in Hong Kong. Aproximativ 9% dintre companiile intervievate si-au manifestat interesul pentru lansarea ofertelor publice initiale in Hong Kong. Pe langa Hong Kong, SUA si Singapore continua sa fie principalii candidati pentru listarile la bursele straine. Participantii intervievati au aratat un interes limitat sau chiar absent pentru alte regiuni ale lumii, ceea ce concorda cu tendintele din trecut. In ultimii cinci ani, mai putin de 4% dintre ofertele publice initiale au fost listate in afara Chinei, Hong Kong, Singapore si SUA”, se mai arata in studiul companiei.

In contrast cu evenimentele recente, in ultimii doi ani, capitalul de investitii in tarile vestice a fost limitat, iar valoarea ofertelor publice initiale s-a mentinut la un nivel scazut. Astfel, nu este surprinzator faptul ca mai mult de jumatate (54%) dintre respondentii inclusi in studiul Evalueserve sustin ca instabilitatea prelungita a pietei este un factor de retinere pentru listarea in afara tarii, intrucat raportul cost-beneficiu asociat ofertelor publice initiale este mult mai neatractiv.