Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu are nevoie de sustinere financiara, ci de actiuni care sa contribuie la consolidarea pietei de capital, astfel incat aceasta sa devina o sursa importanta de finantare pentru companiile romanesti, a declarat Stere Farmache, presedintele CA al institutiei.

"Bursa nu are nevoie de sustinere financiara, ci de actiuni care sa contribuie la consolidarea pietei de capital, astfel incat acest motor important al economiei sa fie pus in miscare si sa contribuie la dezvoltarea afacerilor in Romania si sa fie o sursa viabila de finantare pentru companiile romanesti", a spus Farmache, potrivit Mediafax.

El considera ca, desi sunt societati importante listate la BVB, oferta de titluri este inadecvata si mai degraba "insuficienta".

"Lipsesc de la bursa companiile importante si aceasta se explica prin inclinatia autoritatilor in ultimii 15 ani catre privatizari prin investitori strategici. Nu contest aceasta metoda de privatizare, dar au fost si metode de privatizare mai flexibile, care au asigurat pe de o parte transparenta, au eliminat suspiciunile, metodele de privatizare prin oferta publica, practicate cu succes de alte tari din regiune", a explicat Farmache.

El a dat ca exemplu Polonia, care a folosit intensiv piata de capital pentru procesele de privatizare a unor companii importante, iar rezultatele se vad "cu ochiul liber".

"Vedem de asemenea ca Polonia este una dintre tarile care au trecut cel mai bine prin acesta criza financiara, iar unul dintre motivele care explica aceasta soliditate a economiei este si acela ca au o bursa bine capitalizata, capabila sa ofere o alternativa viabila de finantare fata de cea prin credite bancare. Cred ca un asemenea model trebuie explorat si de ministerele care au in portofoliu companii de stat. Bursa de valori acorda sprijin penrtu a privatiza aceste societati prin piata de capital. Vestile in ultima perioada sunt bune. Bursa nu a dus niciodata lipsa de promisiuni, insa este timpul ca acestea sa se indeplineasca", a continuat Farmache.

El a mentionat ca participantii si investitorii din piata asteapta cu interes listarea Fondului Proprietatea si considera ca, dincolo de injectia de lichiditate pe care o va produce in piata de capital romaneasca, listarea va avea si un efect de antrenare pentru celelalte companii si de stat si din mediul privat care manifesta inca retinere in acest moment.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
1995 - Cum a fost reinfiintata bursa in anii de capitalism ai Romaniei