Transelectrica (TEL) va incerca sa convinga actionarul majoritar, Ministerul Economiei, sa ii permita sa "deturneze" spre investitii cea mai mare parte a fondurilor pe care le va obtine din listarea pe bursa a 15% din titluri, insa oficialii institutiei spun ca este nevoie de bani la buget.

"Incercam sa «deturnam», intre ghilimele, o parte din cele 15% din actiuni spre investitii. Am vrea si 99% din acest procent, dar mai trebuie sa discutam cu ministerul", a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal, citat de Mediafax.

Gal a spus ca bugetul de investitii previzionat pentru anul viitor este de 251 milioane lei, fonduri care vor fi folosite pentru modernizarea sistemului energetic. Investitiile vor fi finantate atat din surse proprii ale companiei, cat si din surse atrase. In 2010, bugetul de investitii ale Transelectrica este de circa 385 milioane lei. Ambele valori prezentate sunt mai mici fata de cele estimate initial de Transelectrica.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) Claudiu Stafie, prezent la conferinta, a afirmat ca sumele care vor fi atrase din listarea la bursa a unor pachete de actiuni de la companii precum Transelectrica sau Transgaz (TGN) sunt necesare atat companiilor, cat si bugetului de stat.

"Ministerul zice ca are nevoie de bani la buget, insa este nevoie si de bani pentru investitii pentru Transelectrica, dar vom gasi acel echilibru sa impacam ambele nevoi. Scopul nostru este sa valorificam aceste actiuni la un pret cat mai mare", a spus Stafie.

El a adaugat ca Romania ar putea exporta energie in regiune, si a sugerat ca proiectul cablului electric submarin Romania-Turcia ar trebui "repus pe tapet". Proiectul se afla in discutii oficiale de mai multi ani, fara sa fie insa luata vreo masura concreta privind derularea investitiei.

Transelectrica este detinuta de stat, care prin Ministerul Economiei are 73,69% din actiuni, iar Fondul Proprietatea detine 13,5% din titluri. Restul de 12,81% din actiuni sunt listate la bursa.

Compania a inaugurat oficial o statie electrica de transformare, la Gheorgheni, in urma unei investitii de 36 milioane lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si