Ajustat cu valoarea inflatiei din 2006 pana in prezent, IPO-ul Bank of China a fost de 11,18 miliarde dolari, fiind al zecelea ca valoare in topul ofertelor.

Banca chineza s-a listat la bursa din Shanghai si a atras la acea data 2,5 miliarde dolari.

Cel mai mare operator de telefonie din Germania, Deutsche Telekom, a reusit sa atraga in 1996 pe bursa din Frankfurt 12,48 miliarde dolari, fiind urmata de Nippon Telegraph&Telephone, cu o valoare de 13,74 miliarde dolari pe bursa nipona.

In 1999, Enel SpA a atras 16,58 miliarde dolari pe piata de capital din Italia, in timp ce pe bursa din Japonia NTT Mobile Communication Network a strans 18,05 miliarde dolari in ’98.

Pana la oferta General Motors, cel mai mare IPO din istoria pieteei de capital din Statele Unite a fost cel al Visa Inc. Visa se afla pe locul al cincilea in clasamentul topurilor, cu o valoare de 19,65 miliarde dolari.

Citeste si:

Pe locurile urmatoare se afla American International Assurance Group, cu 20,5 miliarde dolari, in urma ofertei pe bursa din Hong Kong, si Industrial&Commercial Bank of China (ICBC), cu o valoare atrasa de 21,97 miliarde dolari.

Cel mai mare IPO ca valoarea pana la GM a venit tot de pe continentul galben – Agricultural Bank of China. Banca a atras in iulie pe piata de capital din China suma de 22,12 miliarde dolari.

Totusi, IPO-ul General Motors din luna noiembrie a acestui an a reusit sa depaseasca banca chineza la valoarea atrasa, oferta producatorului american ridicandu-se la 23,1 miliarde dolari.

Aceasta valoare reiese si din vanzarea a 5 miliarde de actiuni preferentiale in cadrul ofertei initiale. Actiunile GM au intrat la tranzactionare pe bursele din New York si Toronto.