Top 10 cele mai valoroase IPO-uri din 1980 incoace

Oferta publica initiala a General Motors a reusit sa urce producatorul american de automobile pe prima pozitie in topul IPO-urilor. Vezi care sunt cele mai mari valori atrase de ofertele publice aparute din 1980, conform statisticilor Thomson Reuters, citate de Wall Street Journal?

Ajustat cu valoarea inflatiei din 2006 pana in prezent, IPO-ul Bank of China a fost de 11,18 miliarde dolari, fiind al zecelea ca valoare in topul ofertelor.

Banca chineza s-a listat la bursa din Shanghai si a atras la acea data 2,5 miliarde dolari.

Cel mai mare operator de telefonie din Germania, Deutsche Telekom, a reusit sa atraga in 1996 pe bursa din Frankfurt 12,48 miliarde dolari, fiind urmata de Nippon Telegraph&Telephone, cu o valoare de 13,74 miliarde dolari pe bursa nipona.

In 1999, Enel SpA a atras 16,58 miliarde dolari pe piata de capital din Italia, in timp ce pe bursa din Japonia NTT Mobile Communication Network a strans 18,05 miliarde dolari in ’98.

Pana la oferta General Motors, cel mai mare IPO din istoria pieteei de capital din Statele Unite a fost cel al Visa Inc. Visa se afla pe locul al cincilea in clasamentul topurilor, cu o valoare de 19,65 miliarde dolari.

Pe locurile urmatoare se afla American International Assurance Group, cu 20,5 miliarde dolari, in urma ofertei pe bursa din Hong Kong, si Industrial&Commercial Bank of China (ICBC), cu o valoare atrasa de 21,97 miliarde dolari.

Cel mai mare IPO ca valoarea pana la GM a venit tot de pe continentul galben – Agricultural Bank of China. Banca a atras in iulie pe piata de capital din China suma de 22,12 miliarde dolari.

Totusi, IPO-ul General Motors din luna noiembrie a acestui an a reusit sa depaseasca banca chineza la valoarea atrasa, oferta producatorului american ridicandu-se la 23,1 miliarde dolari.

Aceasta valoare reiese si din vanzarea a 5 miliarde de actiuni preferentiale in cadrul ofertei initiale. Actiunile GM au intrat la tranzactionare pe bursele din New York si Toronto.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri