Anuntul a fost facut saptaman aceasta de Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul Fondului Proprietatea.

Ministerul Economiei, care detine 85% din actiunile Romgaz, a decis in AGA companiei, la 30 noiembrie, donatia de 400 de milioane de lei catre bugetul statului. In calitate de actionar minoritar, cu 15% din actiuni, Fondul a votat impotriva deciziei.

"Intelegem nevoia statului roman de a-si finanta deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar intr-o perspectiva pe termen lung. Cum donatia a fost deja sustinuta de Ministerul Economiei, anticipam efecte negative asupra mediului romanesc de investitii si consideram ca poate fi afectat chiar ratingul de tara al Romaniei", a declarat in comunicat presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.

El apreciaza ca o astfel de decizie, "arbitrara si nedreapta", ar fi in detrimentul Romgaz, al actionarilor minoritari si al mediului de afaceri in ansamblu.

Citeste si:

"Capacitatea guvernului de a impune astfel de decizii asupra unor companii va trimite un mesaj ingrijorator investitorilor internationali si va afecta reputatia pietei de capital din Romania", a spus el.

Desi a propus guvernului si conducerii Romgaz o solutie alternativa sub forma unui dividend special care ar fi permis un tratament corect si egal pentru toti actionarii, Fondul este nevoit sa inceapa o actiune in justitie pentru a-si proteja actionarii, solicitand anularea aceastei donatii, conform comunicatului.

Astfel, Fondul Proprietatea recomanda ferm conducerii Romgaz sa nu aprobe transferul sumei la bugetul de stat intrucat printr-o astfel de masura ar putea deveni raspunzatoare personal pentru aceasta actiune impotriva intereselor companiei si ale actionarilor minoritari, se mentioneaza in comunicat.