Alegerea unui broker care sa va ajute la intrarea pe piata de capital este aproape la fel de importanta ca si cunostintele despre acest domeniu. wall-street.ro va prezinta cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand va alegeti brokerul.
Varsta. Desi varsta brokerului ar putea sa nu para importanta pentru multi investitori aflati la inceput, anii de experienta pe piata de capital sunt un criteriu de alegere demn de luat in seama.

Horatiu M., investitor pe bursa din 2005, considera varsta un aspect important. “Cei tineri sunt foarte imaturi in gandire, chiar superficiali, lipsa de experienta (chiar de viata) isi spune cuvantul. Preferabil, ar fi o persoana intre 30 si 40 de ani”, afirma el.

Experienta pe piata locala si/sau cea externa
. Daniel Iancu, investitor si fondatorul forumului AGF, sustine ca experienta atat pe piata interna, cat si pe cea externa, este foarte importanta.

“Ca in orice domeniu, o persoana experimentata obtine un randament mai bun decat o persoana incepatoare. La fel si in brokeraj, un broker experimentat va sti mai bine cum trebuie gestionata relatia cu investitorul”, a declarat investitorul.

Cunostinte despre toate instrumentele financiare existente pe piata de capital
. Desi unui investitor nu i se recomanda sa intre in piata fara sa cunoasca toate instrumentele financiare existente, aceasta parte de informare trebuie sa fie facuta de un broker.

Cristian Rizea, investitor din 2002 si fondatorul site-ului www.LaBursa.ro, spune ca uneori este important ca brokerul sa stie sa explice toate instrumentele din piata.

“Este un aspect esential in activitatea unui broker. Consider ca o persoana care ar avea lacune in acesta privinta nu ar avea ce sa caute in meseria de broker si nici societatea de brokeraj nu ar trebui sa-l lase sa profeseze”, subliniaza Iancu.

Horatiu M. Sustine ca daca un investitor decide sa intre in piata fara sa aiba o cultura suficienta care sa acopere si baza instrumentelor respective si se lasa doar pe mana brokerului isi asuma riscuri suplimentare, inutile, pe banii lui.

Recomandarea unei strategii de tranzactionare. Recomandarea unei strategii de tranzactionare in functie de aversiunea la risc a investitorului identificat in urma discutiilor cu clientul este principala responsabilitate a brokerului.

Cunostinte despre cat mai multe companii listate
. De cele mai multe ori investitorului i se recomanda sa-si faca singur “lectiile” si sa studieze companii pentru a vedea care se potrivesc strategiei adoptate, insa daca nu dispune de timp brokerul este cel care trebuie sa ii ofere asistenta.

“Brokerul trebuie sa fie informat in privinta companiilor listate, iar in cazul in care investitorul «a pierdut o stire» sau nu a luat in considerare un anumit aspect in analiza, brokerul ar trebui sa stie si sa informeze clientul”, afirma Iancu.

Recomandari de investitii relevante. Parerile investitorilor consultati de wall-street.ro sunt impartite in privinta oferirii de recomandari de investitii relevante de catre broker.

Cristian Rizea declara ca furnizarea de recomandari de investitii de catre broker este buna, insa decizia de plasament trebuie sa fie facuta de investitor.

“Nu cred ca intra in atributiile brokerului. Aceasta sarcina trebuie indeplinita de un consultant de investitii si nu de un broker. Dar ar fi indicat ca brokerul sa prezinte investitorului opiniile analistilor atestati pentru a realiza analize de piata”, afirma Daniel Iancu.

Cea mai relevanta recomandare pe care o poate da un broker este “Autoeducati-va! Faceti-va timp pentru ca merita!”. “Cel putin in perioada asta, de apartie si involutie se poate acumula ceva mai important decat bani: cunostinte despre societatile listate si experienta (chiar si pe un cont demo) pentru viitor. Aceste lucruri se pot face mai greu in perioada de efervescenta, cand rapiditatea este foarte importanta”, conchide Horatiu.

Care sunt sfaturile dumneavoastra: cum sa alegi brokerul potrivit? Ce ati cautat atunci cand v-ati ales brokerul pentru a investi pe piata de capital romaneasca?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri