Informatiile au fost transmise de The Nova Group Investments Romania celor doua firme, care ulterior au informat, marti, Bursa de Valori cu privire la aceasta situatie, anunta Mediafax.

In informarile transmise de Astra si Unirea Shopping Center se precizeaza ca exista o disproportie mare intre o creanta pretinsa in dosarul de executare silita si valoarea de piata a actiunilor pe care The Nova Group Investments Romania le are la cele doua firme pe care le controleaza.

The Nova Group Investments Romania a inceput demersurile pentru contestarea executarii silite, se mai spune in comunicatele transmise de Astra si Unirea Shopping Center.

"Avand in vedere pericolul prabusirii pretului actiunilor datoria vanzarii unui pachet foarte mare, raportat la numarul de actiuni tranzactionate in mod curent, fapt care va afecta toti actionarii societatii; tinand cont de faptul ca prin executarea silita este posibila incalcarea legii pietei privitoare la oferta publica de vanzare a actiunilor, avand in vedere necesitatea protectiei investitorilor, precum si demersurile efectuate de actionarul majoritar in vederea contestarii executarii silite (...) va solicitam prelungirea suspendarii de la tranzactionare a actiunilor pentru perioada maxima permisa de reglementarile in vigoare, pana la clarificarea actelor de executare intreprinse de catre executorul judecatoresc", se spune in comunicatele transmise Bursei.

Astra si Unirea Shopping Center au solicitat, luni, Bursei de Valori suspendarea de la tranzactionare, anuntand ca detin informatii privilegiate legate de o procedura juridica recent initiata, insa datele nu sunt complete. BVB a decis sa opreasca tranzactiile cu cele doua actiuni.

Citeste si:

Cele doua firme au anuntat ca informatiile sunt privilegiate si au caracter strict confidential, iar daca ar fi cunoscute de public ar influenta in mod negativ pretul de tranzactionare al actiunilor emise. Informatiile au legatura cu o procedura juridica recent initiata, despre care, insa, firmele nu detineau date complete in vederea raportarii si informarii corecte a investitorilor.

Sotii Dan si Carmen Adamescu controleaza, prin firma The Nova Group Investments Romania, 72,68% din actiunile Astra si, respectiv, 74,16% din titlurile Unirea Shopping Center. In actionariatul Astra se regaseste si grupul financiar austriac Uniqa, cu 27% din titluri.

Potrivit celor mai recente raportari, printre actionarii Unirea Shopping Center se numara si SIF Muntenia (SIF4), care are 10% din actiuni.

Cotatia actiunilor Unirea Shopping Center a scazut in sedinta bursiera de luni cu 4,4%, la 87 lei, iar cea mai recenta tranzactie cu titlurile Astra a fost efectuata la 3 noiembrie, cand pretul a avansat cu 0,62%, la 1,62 lei.

La aceste cotatii, Unirea Shopping Center are o capitalizare de 259 milioane lei, iar valoarea de piata a Astra este de 117,3 milioane lei.