Declaratiile vicepresedintelui Franklin Templeton Grzegorz Konieczny privind Hidroelectrica sunt o dovada de amatorism, iar oficialii Franklin ar trebui sa stie ce se intampla in companie, inclusiv datele financiare si costurile de productie, avand un membru in Consiliul Administratiei, sustine producatorul de energie.

"Zilele trecute, domnul Grzegorz Konieczny (...) a facut cateva aprecieri cel putin bizare la adresa Hidroelectrica, societate la care Fondul detine aproape 20% din actiuni. Inteleg dorinta reprezentantului Franklin Templeton de a lista la bursa cat mai repede actiunile Fondului si de a face performanta. Si inteleg si dorinta domniei-sale de a-si promova imaginea! Ce nu inteleg insa este amatorismul de care da dovada domnul Konieczny atunci cand vorbeste despre Hidroelectrica", a afirmat directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, intr-o declaratie de presa.

Konieczny a declarat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca Hidroelectrica produce energie cu costuri ridicate si a intrebat, ironic, daca este scumpa apa in Romania sau sunt "alte motive", potrivit Mediafax.

"Avand un reprezentant al Fondului in Consiliul de Administratie, vicepresedintele Franklin Templeton ar fi trebuit sa fie la curent cu tot ce se intampla in companie, inclusiv cu datele financiare si cu situatia costurilor de productie a energiei. Daca nu sunt lamuriti, actionarii au dreptul sa intrebe, iar managementul e obligat sa raspunda. Pana acum insa nu au existat niciun fel de nelamuriri. De aceea, consider ca o minima decenta si o doza mai mare de profesionalism ar fi trebuit sa il faca pe domnul Konieczny sa se documenteze inainte de a vorbi public despre Hidroelectrica", a continuat David.

Franklin Templeton se opune infiintarii celor doua companii energetice nationale, Electra si Hidroenergetica, estimand ca acestea vor avea probleme financiare si o profitabilitate discutabila. Administratorul Fondului Proprietatea a cerut in instanta suspendarea fuziunii companiilor care ar urma sa formeze cele doua holdinguri nationale.

Electra va incorpora compania Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari si Craiova, o parte a Hidroelectrica si SNLO. Al doilea holding, Hidroenergetica, va include termocentralele Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti si restul activelor hidroenergetice.

"Un alt lucru pe care nu il inteleg este, in contextul formarii celor doua mari companii energetice, agresivitatea actionarului minoritar de a cere un statut special pentru sine, si anume «acord comun asupra oricaror planuri privind bugetul sau investitiile pentru noile companii». Desigur, administratorul Fondului Proprietatea este liber sa evalueze lucrurile asa cum crede ca e mai bine pentru cei care l-au angajat, dar nu poate face presiuni publice pentru a rasturna o decizie prin care actionarul majoritar, adica statul roman, aseaza lucrurile in compania care ii apartine si pe care o controleaza. Cu alte cuvinte, oricat de suparat ar fi domnul Konieczny, sunt sigur ca stie ca majoritatea e intotdeauna ... mai mare decat minoritatea", a mai spus David.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Franklin Templeton a fost desemnat in septembrie administrator al Fondului Proprietatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri