Saptamana trecuta, Bursa de Valori Bucuresti a marcat din nou evolutii apatice, cu volatilitati scazute si lichiditate anemica. In lipsa unor stiri importante si in asteptarea Fondului Proprietatea, aceasta stare de monotonie s-ar putea prelungi pana la finalul anului.

Valoarea medie zilnica tranzactionata cu actiuni a crescut cu 11,7%, fiind de 13,9 milioane lei. Din aceasta, 36,6% reprezinta tranzactii realizate cu actiunile din cosul indicelui BET, 30% s-au realizat pe cele cinci Societati de Investitii Financiare, iar 33,22% din tranzactii au avut loc pe celelalte companii listate in acest moment la BVB, se arata in raportul de analiza saptamanal al Intercapital Invest.

Tranzactiile cu obligatiuni din aceasta saptamana au insumat 1,2 milioane de lei.

Indicii bursieri au evoluta diferit. BET-NG a scazut cu 0,26%, ROTX a crescut cu 1,17 procente iar BET-XT a castigat 0,71%. Indicele BET a castigat 0,33 procente pe parcurul ultimei saptamani, BET-C 0,52% iar indicele BET-FI s-a apreciat cu 0,9%.

In piata deal s-au realizat tranzactii in valoare de 38,65 milioane lei, pe actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si BRD Groupe Societe Generale (BRD), acestea radicand valoarea totala tranzactionata.

“In lipsa unor stiri mai importante, lichiditatea scazuta face imposibila cresterea interesului pentru actiunile locale in conditiile in care, exceptand un numar de cateva actiuni, este foarte dificil sa iti formezi un portofoliu diversificat pe principalele sectoare de la bursa. Companii interesante din punct de vedere al perspectivelor sau care au consemnat rezultate bune pentru aceasta perioada de recesiune inregistreaza valori ale tranzactiilor extrem de reduse, fiind greu de achizitionat un pachet semnificativ din acestea fara un cost de tranzactionare ridicat legat de spread”, au explicat analistii Intercapital, in raportul Puls Capital.

De exemplu, Compa Sibiu a inregistrat un an foarte bun raportat la dinamica veniturilor si cresterea profitabilitatii. Compania a inregistrat saptamana trecuta o media zilnic ca 3 tranzactii si o valoarea medie a tranzactiilor de 35.000 lei.

De asemenea, Antibiotice Iasi a consemnat venituri si profit in crestere, reprezentand si un sector foarte interesant pentru investitorii mari. Compania a avut o medie zilnica de 24 de tranzactii, cu o valoarea medie de 40.000 de lei.

“Este posibil ca aceasta perioada de monotonie sa se prelungeasca pana la finalul anului, lipsa unor stiri importante, perspectivele macroeconomice nu foarte stralucite in comparatie cu tarile din regiune si asteptarea momentului listarii Fondului Proprietatea fiind motivele acestei situatii”, se mai arata in raport.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Criza politica? Riscul de tara, aproape de minim; bursa creste