Moody’s Investors Service evalueaza ca, in ciuda performantelor financiare mai slabe din 2009 si 2010, generarea fluxului de numerar in Transelectrica va ramine solida ca urmare a combinarii mai multor elemente.

Astfel, un motiv ar fi atitudinea de sustinere a Autoritatii de Reglementare (ANRE), care a crescut tariful de transport al Transelectria cu 5% pentru anul 2010, iar pentru anul 2011 este asteptata o noua crestere de 7%.

De asemenea, reducerea semnificativa a investitiilor planificate de Transelectrica pe urmatorii patru ani si stabilizarea consumului de electriciate din Romania, dupa reducerea semnificativa din 2009 sunt alte elemente ce duc la premise ca emitentul este unul solid.

Citeste si:

“Cu toate ca moneda romaneasca s-a stabilizat in cursul anului 2010, Moody’s atrage atentia ca profilul financiar al Transelectrica ramine expus fluctuatiilor cotatiilor valutare, deoarece datoria companiei este de peste 90% in valuta. In timp ce rentabilitatea scazuta era partial cauzata de pierderile din cursul de schimb, prin reevaluarea datoriei companiei in valuta si cresterea amortizarii, care au ambele character nemonetar, generarea fluxului de numerar si matricea acoperirii datoriei au ramas la un nivel rezonabil in Transelectrica”, se mai arata in comunicat.

Compania nationala de transport a energiei electrice Transelectrica (TEL) a raportat un profit net de 5,1 milioane lei (1,2 milioane euro), dupa primele noua luni, mai mic cu 55% fata de castigul din intervalul similar al anului trecut.