Potrivit DNA, pe 31 august 2010, in urma unei intelegeri anterioare, UCM Resita SA a emis o factura in valoare de 250 milioane euro plus TVA catre firma Libarom Agri din Bucuresti, care a cumparat de la uzina din Resita patru motoare vechi, nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. In realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane euro plus TVA, adica de 50 de ori mai putin.

Pentru a da o aparenta de legalitate operatiunii de vanzare la pret supraevaluat, UCM Resita SA a mai incheiat cu Libarom Agri trei contracte, in valoare totala de 245 milioane euro plusTVA, care nu aveau la baza operatiuni reale.

In baza facturii supraevaluate, in luna septembrie 2010, firma din Bucuresti, reprezentata de Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adica suma de 253.749.507 lei, echivalenta a 60 milioane euro.

Presedintele CA a semnat contractele mentionate si a dispus facturarea acestora, in timp ce directorul executiv al UCM Resita, Coriolan-Adrian Preda, a intocmit efectiv contractele si a dispus efectiv facturarea sumelor aferente acestora, cunoscand caracterul fictiv al prestatiilor presupuse de contractele respective.

Citeste si:

Instanta a hotarat, la inceputul lunii decembrie, ca presdintele CA sa fie cercetat in stare de libertate, in timp ce Preda a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

UCM Resita a fost preluata in 2003 de catre un consortiu format din firma elvetiana INET si asociatia salariatilor UCM, in urma unei tranzactii de 13,1 milioane euro pentru 60,67% din titluri. In prezent, INET controleaza 96,39% din capitalul companiei.
Firma produce motoare diesel, turbine hidraulice, motoare si piese de schimb.