Activele SIF-urilor au depasit 7 mld. lei in noiembrie

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat o crestere a activelor de 2% in luna noiembrie, pana la 7,08 miliarde lei (1,65 mld. euro), potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cea mai mare scadere a activului net a fost inregistrata de SIF Banat-Crisana (SIF1), de 11,65%, la 1,36 miliarde lei, fiind urmata de SIF Oltenia (SIF5), cu o depreciere de 5,65%.

Activul net al SIF Muntenia (SIF4) a coborat cu 3,94%, la 1,42 miliarde lei, in timp ce valoarea SIF Moldova (SIF2) a scazut cu 3,59%, la 1,13 miliarde lei.

Cea mai redusa scadere a fost cea a SIF Transilvania (SIF3), de 0,79%, pana la 1,61 miliarde lei.

Nivelul preturilor de inchidere inreigstrat la finele lunii noiembrie, comparativ cu luna anterioara, toate SIF-urile raporteaza deprecieri destul de serioase, care pornesc de la -12,8% la SIF Transilvania si ating -18,4% in cazul SIF Moldova.

Capitalizarea SIF-urilor a coborat cu 15% fata de octombrie, la 2,8 miliarde lei (0,66 mld. euro).

La finalul lunii noiembrie, investitiile financiare pe termen scurt au inregistrat o crestere de 3,4%, pentru a treia luna consecutiv, dupa cinci luni anterioare de scadere.

Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt, se pastreaza in jurul valorii de 98%. SIF Oltenia detinea la finalul lui noiembrie cea mai mare pondere a actiunilor cotate din categoria investitiilor pe termen scurt in total active, respectiv 61,8%.

Actiunile cotate au urcat usor, pana la 4,2 mil. lei, in totalul portofoliului SIF-urilor. Titlurile necotate reprezinta 30,8% din activele societatilor de investitii, respectiv 2,8 miliarde lei.

Plasamentele in fondurile de investitii au scazut cu 3,2% fata de luna octombrie, pana la 134,8 milioane lei. Investitiile in titlurile de stat au scazut masiv din cauza lichidarii detinerilor de catre SIF Moldova si SIF Oltenia, pana la 11,7 milioane lei.

Volumul depozitelor bancare a urcat la 444,1 milioane lei si are o pondere de 6% din totalul activelor. Valoarea obligatiunile municipale s-a mentinut la nivelul din luna octombrie, la 1,26 milioane lei, in timp ce bondurile corporative insumau 60,7 milioane lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri