Mobius, considerat un guru al pietelor emergente, se bucura de un succes rasunator in Asia, unde fondul Templeton Asian Growth Fund a oferit in ultimii zece ani investitorilor randamente de peste cinci ori suma investita.

Investitiile din afara Asiei au avut insa performante mai putin impresionante, partial deoarece pariurile au fost mai "imprastiate", se arata intr-o analiza Reuters.

Templeton Emerging Markets Fund, un fond diversificat geografic, este pe locul 103 in lume din 236 de fonduri similare dupa randamentele totale din ultimii 10 ani, potrivit Lipper, un serviciu Thomson Reuters.

Fondul mai "tanar" BRIC administrat de Mobius, cu active de 3,1 miliarde de dolari, se claseaza in ultimul sfert in topul fondurilor care investesc pe cele patru mari piete emergente, Brazilia Rusia India si China, dupa randamentele din cei trei ani incheiati in noiembrie 2010.

Investitorii se duc insa dupa bani. Potrivit Lipper, Templeton Asian Growth Fund, cel mai performant fond asiatic de actiuni in ultimii zece ani, fara includerea Japoniei, si-a dublat activele in acest an, de la circa 8 miliarde de dolari la finele lui 2009. Activele celui mai vechi fond al Templeton, Emerging Markets Fund, au stagnat in acelasi timp la circa 1,2 miliarde de dolari.

Mobius, 74 de ani, presedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, parte a Franklin Resources, s-a alaturat companiei in 1987. Managerul, doctor in economie si stiinte politice de la Massachusetts Institute of Technology, crede in "value investing", adica achizitia de actiuni aflate la preturi subevaluate, si este cunoscut pentru intrarea pe pozitii contrare trendurilor pietei.

Mobius admite, intr-un interviu acordat Reuters, ca fondul Templeton Emerging Markets Fund nu a mers la fel de bine ca investitiile din Asia, insa noteaza ca firma a luat masuri pentru a-si imbunatti performantele prin concentrarea pe un numar mai redus de actiuni.

"Una dintre schimbarile efectuate a fost concentrarea. Ne-am concentrat portofoliile mult mai mult decat inainte. In trecut, fondurile erau mari si trebuia sa diversificam intre multe companii diferite. Cu lichiditatea tot mai mare, ne putem acum concentra mai mult pe ceea ce credem ca sunt companiile care pot oferi cea mai multa valoare", a declarat Mobius pentru Reuters.

Citeste si:

Potrivit Lipper, fondurile BRIC si Emerging Markets au migrat in ultimele luni catre primul sfert al clasamentelor.

In timp ce Mobius se considera un investitori in valoare, iar Templeton Asian Growth Fund este pe lista de recomandari a multor banci private si firme de consultanta financiara, unii experti considera ca fondul este unul riscant. Spre exemplu, divizia de private banking a grupului DBS din Singapore recomanda fondul numai investitorilor dispusi sa riste mai mult.

Fondul asiatic are un ranking de patru stele de la tracker-ul Morningstar, cu o treapta sub ratingul de top.

"Daca randamentul nu este destul de mare, iar riscul si costurile nu sunt destul de reduse, nu poate obtine un rating mai bun", spune un analist al Morningstar Asia.

Totodata, directorul unei firme de consultanta financiara din Singapore afirma ca Templeton are orientare spre cresterea rapida a actiunilor, in timp ce recomandarile catre investitori trebuie sa fie bazate pe valoare, pe potentialul pentru dividende.

Mobius sustine insa ca selectia actiunilor in care investeste se bazeaza pe o analiza riguroasa, iar procentajul ridicat de actiuni tailandeze din Asian Growth Fund reflecta intr-o oarecare masura cresterile din Tailanda, una dintre cele mai performante burse din Asia in acest an.

Franklin Templeton Investment Limited a devenit in luna septembrie administratorul Fondului Proprietatea.