Printre planurile pe 2011 ale Depozitarului Central se numara si implementarea conturilor globale (cu raportare si reconciliere) si noul model de imprumut de instrumente financiare. Chiar daca tranzactionarea Fondului Proprietatea se va face prin conturi globale, implementarea lor la nivelul pietei este o procedura de durata, pentru care brokerii trebuie sa se pregateasca.
Depozitarul Central a inceput de anul trecut o serie de informari a participantilor la piata cu privire la modificarile ce se vor produse impreuna cu noile mecanisme.

Astfel, pentru conturile globale se va aplica raportarea si reconcilierea, care nu se aplica pe actiunile Erste iar pentru imprumutul de actiuni s-a pregatit un sistem mai complex.

Principalele deosebiri intre conturile globale folosite pentru Erste Bank si cele cu Fondul proprietatea sunt legate de raportari.

Astfel, in codul Depozitarului Central, care trebuie aprobat de CNVM, este mentionat un sistem de conturi globale cu raportare. Intermediarii trebuie sa raporteze toate detinerile din conturile globale, de doua ori pe an, inainte de AGA, de distribuirea dividendelor sau de alte evenimente importante, la solicitarea CNVM.

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului, a explicat ca fiecare intermediar ce va activa pe cont global va primi periodic instiintari pentru raportarile pe care trebuie sa le execute la o anumita data.

“Momentan, cu un singur emitent de raportat va fi mai simplu, dar daca vom avea conturi globale pe toata piata, atunci va fi mai complicat”, a declarat Tanasoiu.

Directorul DC a mentionat ca extinderea conturilor globale la nivelul intregii piete se poate face prin doua directii generale: fie intermediarii pregatiti vor solicita adoptarea conturilor pe toate tranzactiile, fie CNVM a aproba emitentii care sa se tranzactioneze prin aceste conturi.

In cadrul imprumutului de actiuni, cele doua parti trebuie sa semneze un contract de imprumut, aceasta inscriindu-se in sistem doar dupa ce partile au trimis la Depozitar anexele cu garantiile si acestea au fost verificate si imprumutul validat. Modelul anterior necesita doar semnarea unui contract intre cele doua parti, la Depozitar.

Regulamentul CNVM prevede 3 luni de teste inainte de implementarea acestor sisteme, insa Depozitarul a solicitat comisiei o solutie alternativa, dat fiind faptul ca listarea FP este programata la sfarsitul lunii iar tranzactionarea se va face exclusiv pe conturi globale.

Pentru implementarea conturilor globale, intermediarii trebuie sa primeasca un aviz tehnic de la Depozitar, care sa arate ca sunt pregatiti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri