Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a admis la tranzactionare actiunile emise de Fondul Proprietatea, incepand cu 25 ianuarie 2011. Astfel, cel mai asteptat emitent de pe piata de capital a primit ultimul aviz de care avea nevoie pentru listare.
Fondul va fi listat pe piata reglementata BVB - Sectorul Titluri de Capital - Categoria 1 actiuni.

„Admiterea la tranzactionare a Fondului Proprietatea marcheaza un moment important pentru Bursa de Valori Bucuresti si poate constitui un motor pentru evolutia pietei de capital romanesti per ansamblu, fiind un eveniment asteptat de cativa ani. Apreciez ca listarea Fondului Proprietatea va atrage atentia unor investitori institutionali importanti din afara tarii si va avea impact pozitiv asupra lichiditatii pietei, atat pe termen scurt, cat si lung. Pe langa consecintele pozitive directe, trebuie mentionat faptul ca FP reprezinta 82 de companii, dintre care doar 29 sunt listate la BVB", a declarat Stere Farmache (foto), presedinte al Bursei de Valori Bucuresti.

Presedintele BVB spera ca banii care vor fi atrasi de companiile din portofoliul Fondului Proprietatea vor genera noi oferte publice initiale urmate de listari, iar diversificarea ofertei in general determina cresterea free-float-ului si a numarului de investitori.

Listarea Fondului Proprietatea, planificata pentru ianuarie 2011, este considerata de intreaga piata ca principala solutie de resuscitare a lichiditatii anemice.

Chiar daca efectele directe asupra cresterii lichiditatii si vizibilitatii pietei de capital romanesti pot fi aproximate, necunoscutele planeaza si efectele indirect sunt mai greu de prezis, mai ales efervescenta pe care aceste emitent o poate crea.

Citeste si 2011 pe bursa - Anul Fondului Proprietatea

Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea a declarat ca acest moment istoric a fost posibil datorita colaborarii cu BVB, CNVM, cu echipa de brokeri si consultantii juridici.

“Suntem incantati de decizia BVB de a aproba listarea Fondului Proprietatea. Consideram ca prezentarile care sunt programate a avea loc in marile orase din Europa vor continua sa creasca notorietatea Fondului. Suntem increzatori ca listarea preconizata va impulsiona dezvoltarea pietei de capital romanesti, si va capta interesul unor investitori internationali importanti, incurajand in acelasi timp si alti emitenti locali, inclusiv companii controlate de stat, sa faca IPO-uri pentru a-si tranzactiona actiunile la BVB”.

Analistii intercapital Invest estimeaza ca dupa listarea Fondului Proprietatea, structura sectorului financiar de la Bursa se va schimba, atat din punct de vedere al capitalizarii, cat si al free float-ului si valorii tranzactiilor.

Sectorul financiar la Bursa - Inainte si dupa Fondul Proprietatea

Astfel, analistii Intercapital estimeaza ca FP va avea aproape jumatate din capitalizarea totala a sectorului, peste 42% din free float si aproape 67 de procente din valoarea tranzactiilor.

In acest context, bancile vor avea 8% din valoarea tranzactiilor, 37,6% din capitalizare si 34% din free float. De asemenea, Societatile de Investitii Financiare vor acumula aproape 24 de procente din totalul tranzactiilor pe sector, 11% din capitalizare si 21% din free float-ul total.

In acelasi timp, Vivek Kudva, managing director India si CEEMEA in Franklin Templeton, apreciaza aceste eveniment drept unul deosebit de important pentru FP si pentru Romania.

„De asemenea a fost o satisfactie pentru noi sa vedem rezultatul eforturilor noastre din ultimul an ajungand la acest moment cheie. Suntem incantati de viitorul fondului si de numeroasele beneficii pe care actionarii Fondului Proprietatea le vor obtine din listare, din administrarea profesionista de fond si din plata de dividende in mod regulat”, a mai spus Kudva.

Consiliul Bursei a mai aprobat stabilirea cerintei de lichiditate pentru contractele futures pe actiuni si actualizarea specificatiilor contractului futures cu activ suport actiunile Fondul Proprietatea, in conformitate cu ultimele modificari corespunzatoare activului suport.

Lansarea contractului FP Futures va avea loc dupa primirea certificatului de inregistrare de la CNVM, in cel mai scurt timp ulterior datei de 25 ianuarie 2011.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.

In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde Euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager al investitiilor si unic administrator al Fondului pe 29 septembrie 2010.


Citeste si Anul 2010 pentru Fondul Proprietatea in 60 de secunde




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri