Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, considera ca pietele emergente se afla intr-un trend secular ascendent si se asteapta ca miscarea sa continue si in 2011, potrivit unui post pe blogul personal.
“Ma asteapt ca din ce in ce mai mult capital sa se indrepte spre aceste piete, in conditiile in care investitori vor realiza ca, in medie, economiile emergente cresc cu o rata de trei ori mai mare decat tarile dezvoltate si beneficiaza de mai multe rezerve valutare, iar datoriile publice raportate la PIB sunt mai scazute”, apreciaza Mark Mobius (foto).

El isi bazeaza afirmatiile pe estimarea realizata de Fondul Monetar International ce prevede ca pietele emergente vor creste cu 7,1% in 2010, in medie, si cu 6,4% in 2011, fata de 2,2% pentru tarile dezvoltate. In acelasi timp, rezervele externe ale Chinei sunt cele mai mari din lume, de 2,6 trilioane de dolari, iar cele din Rusia sunt de peste 450 miliarde dolari.

“Desi incetinerea economiei globale a avut un impact asupra unor piete emergente, observam ca aceste economii sunt conduse din ce in ce mai mult de consumul intern privat. […] Per ansamblu, consider ca recuperarea economica a pietelor emergente va fi durabila prin prisma fundamentelor puternice. Pe langa datele economice sustinute, indicatorii financiari si fiscali raman pe plan pozitiv”, este de parere presedintele Templeton.

De asemenea, Mobius crede ca mediul bancar dominat de dobanzi reduse impreuna cu evaluarile atractive ale pietelor emergente va continua sa sustina cresterea preturilor actiunilor de pe aceste burse.

In plus, daca bancile centrale din pietele emergente vor continua sa achizitioneze dolari pentru a preveni aprecierea prea rapida a monedelor nationale, astfel majorandu-si rezervele valutare, ar putea deveni tari sigure din perspectiva investitorilor in cautare de piete cu randamente si cu crestere economica puternica.

Totusi, Mobius avertizeaza asupra faptului ca pietele emergente, ca oricare alte burse de pe plan mondial, vor suferi corectii pe fondul extinderii short-selling-ului, a majorarii tranzactiilor cu derivate si a extinderii pietelor la nivel global.

“Consideram ca valorile actuale de pe pietele emergente sunt inca mai atractive decat cele ale pietelor dezvoltate, in ciuda cresterilor inregistrate de la minimele de la inceputul lui 2009. Astfel, suntem de parere ca exista multe actiuni individuale evaluate la preturi atractive pe majoritatea pietelor emergente”, incheie Mark Mobius.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si