Modificarea pretului tinta survine dupa revizuirea valorii portofoliului FP, se arata in comunicatul RZB, potrivit Mediafax.

Pretul tinta este cu 85% mai mare fata de cotatia de 0,52 lei inregistrata pe 21 decembrie in sistemmul de tranzactionare OTC (Over The Counter), direct la Depozitarul Central. Tranzactiile direct la Depozitarul Central au fost oprite la 22 decembrie si vor fi reluate numai dupa listarea la Bursa de Valori.

In analiza initiala privind FP, din august, specialistii Raiffeisen indicau un potential de crestere de 105,9%, pana la 1,05 lei. La momentul respectiv, actiunile FP se tranzactionau in sistemul OTC la pretul de 0,51 lei.

Pe langa marime si lichiditate, RZB considera ca FP are mai multe caracteristici care il fac atractiv pentru un portofoliu investitional in Romania si regiunea Europei de Sud-Est. Astfel, FP ofera acces unic la sectorul energetic romanesc, inclusiv mai multe companii nelistate, poate accesa o baza larga de investitori dupa listare, beneficiaza de un impact pozitiv asupra unor companii romanesti rezultat din administrarea FP de catre compania Franklin Templeton, de programul de achizitii de titluri proprii votat de actionari si potentialul ridicat de crestere a pretului.

Citeste si:

Programul de achizitie de titluri proprii, votat in septembrie, vizeaza cumpararea a maxim 10% din actiunile FP, la preturi cuprinse intre 0,2 lei si 1,5 lei, si se va derula incepand de la listare pana la 1 martie 2012.

Listarea FP pe bursa de la Bucuresti este programata pentru 25 ianuarie. Fondul Proprietatea va fi listat direct, fara oferta publica initiala pentru vanzarea de actiuni.

Lansat in decembrie 2005, FP a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. La finalul anului trecut, statul detinea, prin Ministerul Finantelor Publice, 38,88% din actiunile FP, iar restul titlurlor erau in portofoliile a 175 de companii si fonduri de investitii (19,49%) si a 5.196 de persoane fizice (41,63%).