Depozitarul Central, sub lupa Concurentei. Vezi care este motivul investigatiei

Consiliul Concurentei deruleaza o investigatie la Depozitarul Central, dupa ce a primit o plangere de la o societate de investitii financiare (SIF) privind un comision suplimentar solicitat, temporar, de DC companiilor care vor sa mute registrul actionarilor la alt depozitar, informeaza Mediafax.

"Am avut o plangere de la un SIF si in urma acesteia s-a inceput o investigatie. Am semnat in decembrie ordinul pentru inceperea investigatiei, astfel ca aceasta este abia la inceput", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Actionarii Depozitarului Central au aprobat in luna mai a anului trecut introducerea unui tarif de 5 lei/actionar pentru companiile care intentionau sa isi mute registrul actionarilor la un alt depozitar, ca urmare a transferului de pe o bursa pe alta.

Ulterior, in luna iunie, Consiliul de Administratie a anulat acest tarif, avand imputernicire de la actionari pentru a stabili comisioanele percepute de societate.

Pana in prezent, nicio companie nu s-a mutat de la BVB la Sibex, astfel ca nici registrele actionarilor nu au fost transferate. Mutarea unor companii pe alta bursa nu se poate realiza inca deoarece in legislatia pietei de capital nu este prevazuta o astfel de operatiune.

In prezent tarifele pe care Depozitarul Central le percepe companiilor care se transfera pe alta bursa sunt calculate in functie de numarul de actionari al societatii respective. Daca o firma are mai putin de 1.000 de actionari, aceasta trebuie sa plateasca un comision de 700 de lei, iar pentru cele care au intre 1.000 si 2.000 de actionari tariful este de 800 de lei.

Pentru companiile care au peste 500.000 de actionari, Depozitarul percepe un comision de 60.000 de lei.

Daca societatile respective solicita sa se mute cu toate documentele pe care le-au transmis la Depozitar si sunt pastrate in arhiva, atunci acestea trebuie sa plateasca 0,7 lei pentru fiecare pagina copiata.

BVB este cel mai mare actionar al Depozitarului, cu o participatie de 66,8%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri