Investitorii care au cumparat titluri pe piata gri vor fi impozitati pe diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare. Daca investitorii nu mai au contractul de vanzare-cumparare, pretul de achizitie va fi considerat 0 lei, iar impozitul se va plati pentru intreaga valoare a tranzactiei.

"Castigul nu este impozabil pentru actiunile dobandite prin conversia titlurilor de despagubire pentru fostii proprietari, insa daca cineva a cumparat actiunile inainte de listarea pe piata secundara va plati impozit pe castig. Daca cineva a cumparat actiuni la 0,4 lei si le va vinde la 1 leu, el va plati impozit pe castigul de 0,6 lei. Insa daca nu poate dovedi la ce pret a cumparat actiunile va plati impozit pentru pretul de 1 lei/unitate", a declarat Dana Mirela Ionescu, presedinte - director general al Raiffeisen Capital&Investment.

Castigul pe piata de capital este impozitat cu 16%, indiferent de perioada de detinere.

Citeste si:

In 2010, numarul total de transferuri ale dreptului de proprietate cu actiuni emise de Fondul Proprietatea a fost de 3.439 cesiuni, aferent unui numar total de 4,17 miliarde de titluri.

In ultima luna a anului 2010 au fost inregistrate 471 cesiuni, aferente unui numar de 371.234.500 actiuni Fondul Proprietatea.

Afla cate tranzactii cu actiuni FP s-au facut in ultimii doi ani