Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investment (NEPI) se va lista lunile urmatoare, cel mai devreme in martie, la Bursa de Valori Bucuresti, inaugurand astfel segmentul Alte Instrumente Financiare Internationale, creat de bursa pentru introducerea Real Estate Investment Trusts (REITs).
Intermediarii listarii vor fi Intercapital Invest si BCR.

Valentin Ionescu (foto),
directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a confirmat ca decizia NEPI de a se lista a venit dupa o serie de discutii purtate la finalul anului trecut.

„Consiliul Bursei urmeaza sa aprobe modificarea Codului BVB, pentru introducerea sectorului de Alte Instrumente Financiare Internationale, unde vor fi listate REITs-urile (Real Estate Investment Trusts). In continuare, vom trimite modificarile la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, pentru aprobare. Estimez ca aceste lucruri se vor intampla in urmatoarele saptamani, urmand ca emitentul sa aiba unda verde pentru listare. Dupa aceea, lucrurile vor depinde de intermediarii ofertei”, a declarat pentru wall-street.ro Valentin Ionescu.

Consiliul Bursei a hotarat, la finalul lunii noiembrie, realizarea demersurilor necesare in vederea introducerii REITs (Real Estate Investment Trusts) la tranzactionare pe piata reglementata.

REITs-urile denumesc generic atat companiile care investsc in proprietati imobiliare, cat si instrumentul financiar in sine.
Produsele REITS au aparut in Statele Unite din nevoie de a se crea un instrument financiar care sa realizeze legatura intre investitiile in proprietati imobiliare si piata de capital.

Fondul de investitii NEPI este listat pe bursa din Johannesburg (Africa de Sud) si pe segmentul AIM al bursei londoneze. Capitalizarea companiei este de aproximativ 200 milioane de euro.

Fondul sud-african de investitii New Europe Property Investment (NEPI) este asociat cu principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund si detine 31de proprietati imobiliare, dintre care 25 in Romania si sase in Germania.

Ce a facut NEPI in 2010:

Pitesti: Sud-africanii de la NEPI au platit 20,94 milioane de euro grupului Avrig 35, controlat de omul de afaceri Alexander Hergan, pentru spatiile ocupate de Auchan si Bricostore in centrul comercial Iris Shopping Pitesti.

Constanta: NEPI a decis sa vanda inapoi grupului Avrig 35 o cladire de birouri din Constanta, inchiriata de catre banca Raiifeisen, valoarea tranzactiei fiind estimata la 5,8 milioane de euro.

Bucuresti: Fondul de investitii a incheiat un acord cu un alt investitor pentru dezvoltarea unui centru comercial in Bucuresti si negociaza achizitia unui depozit, tot in Capitala. In plus, la sfarsitul lui 2010, fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a cumparat un nou proiect, miza fiind birourile: peste 100 milioane de euro pentru parcul de afaceri Floreasca 169A (Floreasca Business Park), dezvoltat de Portland Trust in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu.

NEPI este asociat cu principalul grup imobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund si detine 30 de proprietati imobiliare, dintre care 24 in Romania si sase in Germania. Fondul de investitii a cumparat anul trecut de la BelRom parcul comercial European Retail Park Braila, pentru 63 milioane de euro, fiind cea mai mare achizitie a unui proiect imobiliar realizat in 2009 in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri