Citeste raspunsurile directorului BVB, Valentin Ionescu, la intrebarile adresate de cititorii wall-street.ro, pe tema listarii Fondului Proprietatea.
Dorin A: Credeti ca acest moment va crea entuziasm si pentru alte listari? In mod specific, este realista o listare BCR in 2011?

Valentin Ionescu: Listarea FP va fi un moment de referinta care va antrena noi lichiditati in piata si cred ca va atrage atentia si altor companii in vederea listarii. Bursa va folosi acest moment pentru a promova intreaga piata.

Speranta Stefan:
1 )Ce perspectiva credeti ca au aceste actiuni FP? Am niste actiuni aici obtinute ca despagubiri si nu stiu daca s-ar merita de vandut imediat dupa listare sau de asteptat in speranta unei creseteri, insa fara prea mari riscuri. Adica ma gandesc ca nu cumva fondul sa nu mearga cum trebuie si sa scada aceste actiuni in viitor, datorita a diversi factori, desi are un manager de calibru mare?

Valentin Ionescu: Fondul Propietatea are un portofoliu format din 83 companii, multe din sectorul energetic. Are un administrator recunoscut global care va face tot posibilul sa creasca valoarea fondului, iar in perioadele de contractie economica sa protejeze, prin metode specifice managementului de portofoliu, activele fondului. O recesiune globala poate afecta activele fondului dar in mai mica masura daca este administrat profesionist.

2) Am citit si din ce deduc e putin mai complicat deoarece FP e actionar minoritar la toate aceste companii din sectorul energetic peste care este dispus. Poate oare sa suplimenteze statul cu actiuni acest fond FP, caci am inteles ca valoarea despagubirilor se ridica la o marja de 4 ori mai mare? Credeti ca ar fi psoibil?

Valentin Ionescu: Totul va depinde ce va decide statul, dar este posibil si poate chiar va fi pus in practica.

Moraru Mihai: Tatal meu a primit drept despagubire pentru un teren 18800 de actiuni de la Fondul Proprietatea.Dupa ce se va lista la bursa, ce valoare vor avea aceste actiuni si se pot depune la vreo societate preferata de detinator?

Valentin Ionescu: Aveti actiuni la Fond, ele se vor lista la Bursa pe 25 ianuarie. Pretul va fi dat de cerere si oferta, bursa nu face decat sa ofere platforma pe care aceste actiuni se tranzactioneaza in mod transparent. Aceste actiuni sunt la Fondul Propietatea si nu se pot depune la alte societati.

Graure Ionel: Depozitarul Central spune ca niciun broker nu a fost avizat pana acum sa tranzactioneze actiuni Fondul Proprietatea. In acest caz cum pot tranzactiona actiunile mele dupa listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti?

Valentin Ionescu:
Bursa de Valori a avizat toti brokerii care doresc sa tranzactioneze FP, mai exact 62. Depozitarul central inca nu a terminat avizarea, dar estimez ca numarul va fi acelasi.

Daniel: Care va fi valoarea pe baza careia se va calcula impozitul platibil statului.Diferenta intre pretul de vanzare si cat?Valoarea nominala?

Valentin Ionescu: Impozitul pe profitul realizat la Bursa este platit pe diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare. In toate cazurile trebuie sa aveti dovada la care au fost achizitionate actiunile.

Curelaru Alina: Daca actionarii --de tipul celor care au dobandit aceste actiuni in urma unor revendicari --sunt pensionari si vor cauta sa vanda pentru ca este o perioada de criza ,in numar mare cum veti evita scaderea actiunilor? Batranii nu stiu exact ce inseamna acest fond si deja au vandut sau au concesionat drepturile lor,cum credeti ca vor influenta tranzactiile acesti ''oportunisti''?

Valentin Ionescu:
Bursa de valori ofera platforma pe care se tranzactioneaza aceste actiuni. Valoarea lor este data de cumparatori si vanzatori, mai exact de cerere si oferta. Daca exista un interes mai mare la cumparare, atunci aceste actiuni vor creste, daca nu, atunci va fi presiune la vanzare.

Graure Ionel: Dupa listarea FP la BVB se va plati impozit pe tranzactia actiunilor FP de la 1 Ron+ sau de la 0,1 ron?

Valentin Ionescu: Impozitul pe profitul realizat la Bursa este platit pe diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare. In toate cazurile trebuie sa aveti dovada la care au fost achizitionate actiunile.

Alex:
As vrea sa stiu daca dupa cateva sedinte de tranzactionare se poate opri procesul de tranzactionare. Daca da ,as vrea sa stiu cauzele si pe ce perioada de timp se pot opri?

In mod normal nu se pot opri de la tranzactionare aceste actiuni odata listate. Totusi exista cazuri cand sunt suspendate de la tranzactionare, cum ar fi in momentul desfasurarii AGA, s au atunci cand comunicate importante care trebuiesc date in timpul pietei. Suspendarea lor este de scurta durata.

D D: Care va fi blocul standard de tranzactionare in piata REGS, tinand cont ca, presupunand un pret de 1 leu (pentru usurinta calculului), un bloc de 500 ar face practic imposibila o strategie de acumulare prin piramidare pentru un investitor mic?

Exemplu: pentru piramidare pe 4 paliere (de la 1leu-500 actiuni, 0.99-1000 actiuni, 0.98-1500 actiuni, 0.97-2000 actiuni) sunt necesari aproape 5000 de lei blocati in ordine!

Evident, in subsidiar, intrebarea implicita e daca bursa vrea sa faca din FP o actiune destinata aproape exclusiv investitorilor institutionali sau va prefera deschiderea si catre investitorii de retail autohtoni.

Valentin Ionescu: Blocul de tranzactionare este de 100 de actiuni pentru REGS. Investitorii de retail vor avea si ei acces iar regulile de tranzactionare sunt permisive:
REGS – 100 ACTIUNI
ODD lot – 1 actiune

Rasloaga Daniela: Se spune ca tranzactionarea FP se va face exclusiv pe conturi globale insa implementarea sistemelor adecvate necesita (prin regulamentul CNVM) 3 luni de teste. Cum se va proceda in acest caz in 25 ianuarie? Ce brokeri vor avea pana la aceasta data “ok-ul” pe acest sistem?

Vor fi anuntati din timp ce intermediari (brokeri) pot tranzactiona actiunile FP si care dintre acestia vor avea si calitatea de market-makeri? Mai sunt putine zile pana la ziua tranzactionarii FP si inca nu stim ce broker sa alegem.


Valentin Ionescu: 62 de brokeri au fost avizati de bursa, asta inseamna toti brokerii care au dorit sa tranzactioneze Fondul Propietatea. Nu sunt trei luni de teste, in trei luni trebuie sa-si auditeze sistemele de back-office si IT pentru a putea face short-selling si imprumut de actiuni.

Andrei D: Cine va avea cel mai mult de castigat din listarea Fondului Proprietatea. Si ma refer din punct de vedere material, nu la castigul intregii piete, la cresterea capitalizarii sau a lichiditatii. Este Franklin Templeton marele castigator din acest proces?

Valentin Ionescu: Marii castigatori din acest proces sunt actionarii Fondului Propietatea, deoarece isi vor putea valorifica in mod corect si transparent actiunuile detinute.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri