Comisia Europeana (CE) a suspendat tranzactiile cu certificate pentru dioxid de carbon, in urma acuzatiilor ca permise in valoare de mai multe milioane de euro au fost furate, transmite Reuters.

CE a precizat ca suspendarea majoritatii tranzactiilor va fi mentinuta cel putin pana pe 26 ianuarie, potrivit Mediafax.

Masura a fost luata in urma deciziei bursei spot BlueNext din Franta de a opri tranzactiile cu certificate
, in timp ce mai multe state membre au inchis registrele, dupa informatii ca permise in valoare de 6,7 milioane de euro ar fi fost furate.

Cehia, Grecia, Estonia si Polonia au inchis inregistrarile in cursul zilei de miercuri, dupa o decizie anterioara a Austriei. BlueNext si-a anuntat membrii ca a suspendat toate tranzactiile incepand cu ora 16:00 GMT, in urma solicitarilor de masuri impotriva problemelor de securitate, legate de certificate.

"A existat o cerere puternica pentru identificarea certificatelor furate si izolarea acestora", a precizat bursa.

La ora 16:46 GMT, certificatele EUA de referinta erau in scadere cu 21 de centi, la 14,41 euro pe tona.
In ultimii doi ani, piata certificatelor pentru dioxid de carbon s-a confruntat cu mai multe probleme, precum recomercializarea unor permise deja vandute, o escrocherie de tip phishing si fraude cu taxa pe valoarea adaugata.

Miercuri, unul dintre participantii la tranzactii a declarat ca 475.000 de certificate au disparut din contul sau din Cehia.

Blackstone Global Ventures din Praga a informat autoritatile din Cehia ca permisele nu figureaza in registrul national si le considera furate.

"Stim ca prima destinatie de livrare a fost Estonia, dar nu mai avem alte informatii"
, a precizat Daniel Butler, broker al firmei.
Comisia Europeana a confirmat ca Grecia a inchis registrul national, ca si Polonia si Estonia.

Registrul din Austria este inchis, din cauza unui atac al unui hacker.

Autoritatile insarcinate cu aceste inregistrari au fost in alerta din noiembrie, dupa ce 1,6 milioane de certificate, ale producatorului de ciment Holcim, au fost date disparute din registrul din Romania.

O lista a certificatelor disparute din Cehia, vazuta de Reuters, arata ca circa 13.100 dintre acestea au aceleasi serii ca cele lipsa ale Holcim.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in agricultura
Setari Cookie-uri