Cei mai importanti doi indici de actiuni americani, Dow Jones Industrial Average si S&P500 au evoluat in aceeasi directie in 98.5% din timp in 2010, se arata intr-un raport de analiza al companiei Bullbrokers Romania.
Indicele DJIA a crescut cu 11% anul trecut, iar S&P500 a castigat in aceeasi perioada 12.8%.

“Diferenta intre randamentul anual al celor 2 indici isi gaseste raspunsul in modalitatea de alcatuire a acestora, un aspect pe care orice investitor trebuie sa il aiba in vedere atunci cand considera un indice reprezentativ pentru o piata”, se arata in raportul analistilor Bullbrokers.

Practic, corelatia dintre doua instrumente financiare se refera la evolutia lor in aceeasi directie pe o perioada data, insa nu ia in calcul si magnitudinea evolutiilor. Astfel, daca un instrument inregistreaza o crestere de 5% intr-o perioada, iar un alt instrument avanseaza cu 8% in aceeasi perioada, cele 2 instrumente sunt corelate pentru respectiva perioada.

S&P500 si DJIA au atins un grad de corelare de 95% in ultimii 50 de ani, insa randamentele oferite de cei 2 au cunoscut variatii importante.

Astfel, din 1960, S&P500 a avut cea mai buna performanta anuala in 26 de ani calendaristici, cu un castig mediu de 13.7%. In acelasi timp DJIA a avut castig de cauza in 24 dintre acesti ani, cu un castig superior de 4.9%.

Per total, in ultima jumatate de secol, randamentele anuale ale celor 2 indici au fost de 8% pentru S&P500 si respectiv 7.6% pentru DJIA.

“Prin studierea acestor rezultate, se poate observa ca S&P500 performeaza mai bine in perioadele de crestere, in timp ce DJIA ofera randamente mai bune in perioade cu trenduri de scadere. Explicatia pentru aceste evolutii vine din componenta indicilor. S&P500 contine mult mai multe companii mici decat DJIA. Capitalizarea medie a companiilor aflate in componenta S&P500 era la finalul anului trecut de 10.6 miliarde de dolari, in timp ce in cazul DJIA media era de 109.9 miliarde. Iar aceste companii mai mici sunt cele care performeaza mai bine in faza incipienta a unui trend de crestere, in timp ce companiile mari inregistreaza castiguri superioare mult mai tarziu”, au explicat analistii citati.

Un alt avantaj pe care indicele S&P500 il are este dat de existenta mai multor companii tehnologice in componenta sa
. Spre exemplu, pretul actiunilor Apple a crescut cu 53% in 2010. Aceasta crestere importanta a adaugat un castig de 1% la randametul anual pentru S&P500.

“Cand companiile mari au performante superioare, Dow Jones Industrial Average va depasi in randament S&P500, datorita ponderii mai importante pe care companiile mari o au in componenta sa. De exemplu, Exxon, compania cu cea mai mare capitalizare la nivel global inregistreaza o pondere de 4.8% in DJIA si de 3.3% in cazul S&P500. Acest avantaj este vizibil si in perioadele de declin, cand scaderea preturilor actiunilor duce la o reducere a capitalzarii de piata a companiilor. Insa iesirile de bani din piata afecteaza mai mult companiile cu o capitalizare mica tocmai prin prisma ordinului de marime. O pierdere de 50 de milioane de dolari reprezinta doar un mic procent in cazul unei companii cu o capitalizare de peste 100 de miliarde, in timp ce in cazul uneia cu o capitalzare mai mica, de 10 miliarde de dolari procentul este substantial mai mare”.

In plus, DJIA are in fata S&P un avantaj in perioadele de scadere – dividendele. Cand piata scade, companiile care dau dividend vor fi mult mai apreciate de investitori. Dintre companiile din DJIA, singura care nu ofera dividend este Cisco System, in timp ce S&P500 are 127 de companii care nu dau dividend.

Comparand perioadele recente, evolutiile celor 2 indici confirma corelatia istorica. Pe perioada crizei datorate bubble-ului dot-com, DJIA a scazut cu 37.9%, in timp ce S&P a marcat un declin de 49.2%.

De la maximele inregistrate in 2007 pana la minimele din primavara lui 2009, Dow Jones scazuse cu 53.8% in timp ce S&P avusese un declin de 56.8%. Scaderile mai accentuate pe care le marcheaza S&P500 amana si revenirea acestuia la nivelurile precedente.

Astfel, la finalul lui 2010, S&P500 se afla la 24.5% fata de maximele istorice, in timp ce DJIA mai avea de recuperat 22.4%.

“Concluzionand, cei mai importanti doi indici ai pietei americane de actiuni ofera o imagine de ansamblu asupra bursei americane, insa fiecare are particularitatile sale. Particularitati care pot ajuta investitorii in luarea deciziilor de investitii si care pot oferi indicii in privinta unei performante mai bune pe care o companie, un sector sau chiar un indice o poate avea pe parcursul unei perioade de timp determinate, in functie de conditiile economice intalnite in acea perioada”, se mai arata in raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri