Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Bucuresti, saptamana viitoare, poate transforma piata de capital din Romania, cu conditia ca politicienii si birocratii sa nu stea in cale, potrivit unei postari a jurnalistului Stefan Wagstyl pe un blog gazduit de Financial Times, scrie Mediafax.

Fondul, de 3,6 miliarde de euro, va creste valoarea de piata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu circa 15%, valoarea actiunilor locale cu aproximativ o treime, iar volumul de free-float cu 80%.

FP intra pe piata cu multe avantaje. Are un portofoliu de participatii la 83 de companii de stat sau care au fost in proprietatea statului, majoritatea in domeniul energiei.

Cele mai mari participatii sunt la Petrom, de 891 milioane euro, Hidroelectrica, de 767 milioane euro, si la Romgaz, de 291 milioane euro.

Daca Romania se va concentra pe dezvoltarea unui sector energetic orientat spre piata, chiar si reglementat, ca in multe alte state din Uniunea Europeana, atunci investitiile in actiunile FP vor reprezenta o afacere buna, potrivit jurnalistului specializat in Europa de Est.

Wagstyl remarca istoricul unor progrese mai degraba lente ale Romaniei, decat o dezvoltare consistenta.

Citeste si Piata de capital asteapta impactul listarii Fondului Proprietatea


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Companiile de stat nu stiu la ce sa foloseasca banii de pe bursa