Calin Popescu Tariceanu, fost prim-ministru al Romaniei din perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, si creator al Fondului Proprietatea (FP), remarca in evolutia acestei institutii noi valente, legate de listare si de rolul in economie, care nu au fost prevazute initial.

Prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti cu ocazia listarii actiunilor FP, Tariceanu a declarat ca este un actionar „modest” in cadrul Fondului si ca nu este inca decis daca va continua sa cumpere titluri sau isi va vinde participatia.

„Sunt curios care va fi evolutia FP, dar din perspectiva celui care l-a creat. A fost ideea mea, in 2005, dar nu am putut sa intrevad toate evolutiile viitoare. Ma bucura foarte mult faptul ca FP va deveni un investitor major in economia romaneasca si in regiune. In plus, va contribui la impunerea catre guvernanti a unui comportament riguros si corect, la dezvoltarea guvernantei corporative in intreprinderile cu capital de stat. Dovada sta initiativa si reactiile pe care le-a avut cand statul a confiscat cei 400 milioane lei de la Romgaz”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

El este convins ca prin aceste initiative, Fondul va contribui la creionarea unui comportament corect in companiile de stat, care sa aiba ca prim obiectiv profitul si nu protectia sociala si care sa urmareasca relatii bazate pe cerere si oferta si nu pe „ce vrea clientela politica a partidului aflat la guvernare”.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, cu scopul principal de se transforma intr-o modalitate de despagubire a expropriatilor din regimul counist.

„Intre timp, FP a capatat o serie de valente pe care nu le-am avut in vedere la crearea fondului, Sigur, listarea a fost planificata, dar restul evolutiilor nu”, a mai spus Tariceanu.

Fostul premier si-a asumat responsabilitatea comuna a lentorii administrative cu care s-au derulat procedurile de selectare a managerului de fond, in mandatul sau. El motiveaza ca listarea nu s-a facut in timpul guvernarii sale din cauza ca procedurile de infiintare si derulare a primelor activitati au durat foarte mult.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
FP: Vanzarea a 8% din Petrom catre angajati va fi un cosmar