Indicii Bursei de Valori Bucuresti au inchis sedinta cu scaderi generalizate, pe o lichiditate totala de peste 40 milioane euro, ajutata de euforia pe titlurile Fondului Proprietatea, doua tranzactii deal si un rulaj semnificativ pe piata de obligatiuni.
Lichiditatea totala din sedinta de ieri a fost de 173 milioane lei (40,7 milioane euro). Majoritatea tranzactiilor au fost facute pe piata de actiuni – 161 milioane lei, unde Fondul Proprietatea a vut o pondere de aproape 90% din total.

Bogdan Ceuca, directorul sucursalei din Bucuresti a SSIF-ului Transilvania Capital, crede ca lichiditatea importanta pe actiunile Fondului Proprietatea este o surpriza placuta.

„Cred ca pentru toata lumea Fondul Proprietatea a fost o surpriza placuta. De obicei, volumul unui nou emitent in a doua zi de la listare este cam la jumatate fata de cel din prima zi. In cazul Fondului Proprietatea, aceasta proportie a fost cu mult depasita”, a explicat Ceuca.

In sedinta de ieri s-au realizat doua tranzactii deal, pe titlurile Petrom (SNP), in valoare de 1,8 milioane lei si pe titlurile Fondului Proprietatea, in valoare de 15, 6 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a pierdut 0,53%, pana la 5.742,68 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a scazut cu 0,53%, pana la 3.356,05 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 1,31%, pana la 24.068,93 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a scazut cu 0,33%, la 11.774,89 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,70 procente, pana la 518,66 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, s-a depreciat cu 0,58%, pana la 796,85 puncte.

„Sunt sanse mari sa fie un efect de contagiune si pentru alte titluri. FP a dat un semnal foarte puternic si investitorii se vor uita la mai multi emitenti, pentru a isi plasa banii”, sustine brokerul citat.

Cea mai mare lichiditate din piata a fost generata de schimburile cu actiunile Fondului Proprietatea, de 126 milioane lei. Au fost tranzactionate aproape 200 milioane de titluri, la un pret de 0,64 lei, in scadere cu 1,64% fata de cotatie de referinta.

De asemenea, pe piata Deal au fost tranzactionate 24 de milioane de titluri FP, in trei tranzactii, la acelasi pret, in valoare totala de 15,6 milioane lei.

Actiunile SIF Moldova(SIF2) au atras a doua cea mai mare lichiditate, de 3,3 milioane lei. Pretul a scazut cu 1,46%, pana la 1,29 lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au depreciat cu 2,34%, la 1,109 lei, pe rulaje de 666 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scazut cu 1,88%, la 0,67, pe schimburi de 1milion de lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 1,25 procente, pana la 1,44 lei. Titlurile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au scazut cu 1,29%, pana la 42,84 de lei, pe o lichiditate de 372 mii lei.

Titlurile Petrom (SNP) au atras o 3 milioane de lei, iar cotatia a scazut cu 0,77%, pana la 0,36 lei. Pe piata Deal s-a realizat o tranzactie cu titlurile SNP, la pretul de 0,36 lei, avand o valoare totala de 1,8 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri