Bursa de Valori Bucuresti si Bursa din Sibiu au anuntat lansarea derivatelor avand ca activ suport actiunile Fondului Proprietatea. Investitorii vor putea specula pe titlurile FP de astazi, la ambele burse, dupa ce Sibex a rectificat lansarea anuntata initial pentru 1 februarie.
Update1: "Modificarea datei de lansare s-a luat conform deciziei numarul 14/26.01.2011 a directorului general al Sibex. Marja pentru contractul futures DEFPR este de 85 lei/contract. Marjele pot fi constituie atat in numerar cat si in actiuni (inclusiv actiuni FP)", a mai anuntat Sibex.

Update: La 20 de minute dupa ce a anuntat lansarea derivatelor pe actiunile FP de la 1 februarie, Bursa din Sibiu a rectificat informatia, anuntand introducerea instrumentelor de maine, in acelasi timp cu Bursa din Bucuresti.

Contractul futures pe FP la BVB


Bursa de Valori Bucuresti (BVB) informeaza ca data inceperii tranzactionarii contractului futures cu activ suport actiuni emise de Fondul Proprietatea SA (FP Futures) este 27 ianuarie 2011.

Vor fi disponibile doua scadente, martie 2011 si iunie 2011, cotatia fiind exprimata in lei, cu maximul de zecimale aferent pasului de cotare. Blocul de tranzactionare este de 1 contract, marja pe contract va fi de 130 de lei si limita zilnica de variatie de 0,25 lei.

„Am incredere ca aceste derivate vor fi utilizate activ de investitori in crearea unor strategii mai complexe, combinand piata spot si futures. Rulajele realizate de actiunile Fondului Proprietatea pe piata principala sunt o dovada a interesului ridicat pe care il au participantii pietei fata de acest emitent. Bursa de Valori Bucuresti intentioneaza sa-si diversifice gama de instrumente disponibile pe segmentul derivatelor”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

Tarif perceput de BVB este de 0,05 lei/contract. Pana la data de 28 februarie 2011 inclusiv, nu se percepe tarif pentru contractele FP Futures tranzactionate. Tarif perceput de Casa de Compensare Bucuresti pentru contractele FP Futures inregistrate este de 0,10 lei/contract.

Stere Farmache, presedintele BVB, a declarat ieri, la conferinta de presa organizata cu ocazia listarii Fondului Proprietatea, ca Bursa va introduce contractele futures pe FP de la 1 februarie.

Futures si optiuni pe FP la Sibex

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu anunta lansarea la tranzactionare, incepand de marti, 1 februarie 2011, ora 9:45, a derivatelor pe actiunile Fondului Proprietatea. Noile instrumente sunt contractul futures pe actiunile Fondul Proprietatea, avand simbolul DEFPR si contractul cu optiuni pe contractul futures pe actiunile Fondului Proprietatea, avand simbolul OPDEFPR.

„Prin acest nou produs dorim sa venim in intampinarea investitorilor care doresc sa speculeze evolutia actiunilor Fondului Proprietatea cu sume mult mai mici fata de piata la vedere, precum si celor care doresc sa-si protejeze portofoliul de actiuni FP de eventuale corectii ale preturilor, derivatul DEFPR fiind instrumentul ideal pentru astfel de operatiuni. Tinand cont de popularitatea mare de care se bucura activul suport (Fondul Proprietatea), cred ca acest prim produs derivat pe care il lansam in 2011 are sanse mari sa fie un succes, fiind unul dintre pasii pe care il facem in proiectul nostru de a readuce lichiditatea din piata la termen la nivelul anilor 2006-2008”, a declarat Teodor Ancuta, Presedinte, director – general al Bursei din Sibiu.

Contractul futures cu simbolul DEFPR va scadente trimestriale, lunile de initiere fiind martie, iunie, septembrie si decembrie, valabilitatea maxima a unui contract fiind de 6 luni.

Marimea obiectului contractului este 1.000 de actiuni ale Fondului Proprietatea, pasul de tranzactionare fiind de 0,0001 lei (0,1 lei/contract).

Marjele pentru contractul futures DEFPR vor fi stabilite in cursul acestei saptamani de catre Casa Romana de Compensatie.

Optiunile pe contractul futures DEFPR au la baza un contract futures, sunt de stil American, iar preturile de exercitare vor fi listate la distanta de 0,0500 pasi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri