Analistii BCR Erste recomanda acumularea titlurilor Fondului Proprietatea, la pretul tinta de 0,72 lei/actiune. Valoarea neta justa a activelor pe actiune a fost calculate la 1,03 lei, pe baza unei evaluari a sumei partilor conservatoare, la care s-a aplicat un discount de 30%, se arata in raportul de analiza.
Recomandarea de acumulare tine cont de profilul de risc al tarii si de punctele slabe ale portofoliului Fondului Proprietatea (FP).

“Pretul nostru tinta poate urca, reflectand un procent de discount mai redus, in eventualitatea unor dovezi concrete de imbunatatire a initiativelor guvernamentale in ceea ce priveste companiile strategice din portofoliul FP. Pe de alta parte, investitorii care au achizitionat actiuni pe piata gri vor limita potentialul de crestere pe termen scurt, avand in vedere dorinta lor de a-si marca profiturile”, sustin analistii BCR.

Acestia considera solid pretul de referinta de 1 leu/actiune dar, cu toate acestea, este dificil de imaginat pe termen mediu/lung o valoare neta justa a activelor (NAV) / actiune cu mult peste acest prag psihologic in cazul in care principalele participatii necotate precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz nu sunt listate.

Participatia de 20% din Petrom este cea mai mare detinere a FP, cu o contributie de 0,31 lei la valoarea neta justa a activelor (NAV) / actiune, mai mare decat 0.26 lei/actiune cat este contributia sectorului de generare a energiei electrice.

“Companiile de utilitati reglementate, de asemenea, contribuie cu doar 0.21 lei/actiune, dar suntem increzatori ca acest sector este o sursa de stabilitate si crestere durabila a activelor FP pe termen lung”, se mai arata in raport.

Analistii Erste considera ca perspectivele Petrom sprijina evaluarea FP pe termen lung, in timp ce in cazul participatiilor strategice nelistate, cum ar fi cei cinci producatori de energie electrica (in special Hidroelectrica si Nuclearelectrica), suntem mai degraba pesimisti.

“Politicile guvernamentale arbitrare care vizeaza pastrarea preturilor administrate sub control, au afectat puternic rentabilitatea unor astfel de companii cheie. Sectorul de producere a energiei electrice pare a fi intr-un moment de cotitura delicat, iar evolutiile din acest domeniu influenteaza in mod decisiv sentimentul de piata al investitorilor fata de actiunea FP”.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri