Pe piata derivatelor a Bursei de Valori Bucuresti, pe contractele cu FP au fost deschise 31 de pozitii, patru tranzactii, in valoare totala de aproape 20.000 de lei, pe scadenta din martie. Cotatia futures era estimata la finalul sedintei la 0,6250, in scadere cu 4,58%

La Sibex, la ora 17:30 erau 636 contracte pe derivatele Fondul Proprietatea, numarul pozitiilor deschise ajungand la peste 1200. Acest volum reprezinta aproape 15% din totalul transferurilor cu derivate pe actiuni realizate pe piata sibiana.

„Evolutia contractului futures pe actiunile Fondul Proprietatea a fost una foarte buna intrucat, dintre toate produse lansate de-a lungul timpului la Sibex, pentru nici unul nu am avut, in prima zi tranzactionare, un volum atat de mare si un numar atat de ridicat de pozitii deschise, cum s-a inregistrat ieri pe DEFPR. Aceasta evolutie creeaza premisele ca pe viitor acest produs sa atraga volume mai mari, fiind util atat din punct de vedre speculativ cat si pentru protectia portofoliilor, la un pret de peste 7 ori mai mic in comparatie cu piata la vedere”, a declarat Darius Cipariu (foto), directorul general adjunct al Sibex.

Cu o ora si jumatate inainte de inchidere, cotatia futures pentru titlul Fondul Proprietatea era estimata la 0,63 lei, observandu-se o scadere de 1,56 %.

“Este foarte importanta existenta unui market maker pe contractele derivate. Speculatorii prezenti aici isi asuma riscuri mari, mai ales cand e vorba de un contract nou. Nu stii daca ai contraparte, nu exista istoric de pret, iar aceste riscuri duc la o lichiditate scazuta, in primele zile. Insa, in timp aceasta va creste si cred ca acest contract are sanse sa devina lider de lichiditate la Sibex”, a explicat Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

Citeste si:

Totusi, faptul ca fara market maker s-au facut totusi un numar semnificativ de tranzactii, da un semnal pozitiv foarte important, exista interes pe acest segment.

Brokerul Intercapital sustine ca derivatele pe FP de la Sibex au fost mai lichide pentru ca jucatorii sunt obisnuiti cu aceasta piata si sunt mai confortabili.

Intercapital Invest a realizat prima tranzactie cu contracte futures pe FP la Bursa de Valori Bucuresti si a introdus ordinul care a executat prima tranzactie cu contracte futures pe FP la Sibex.