Teraplast Bistrita (TRP), furnizor de solutii si sisteme integrate in domeniul instalatiilor si constructiilor, a inregistrat o cifra de afaceri de 212,3 milioane de lei (50,5 mil. euro), in crestere cu 13% fata de rezultatele din 2009, arata rezultatele financiare neauditate ale companiei.

Totodata, profitul net al companiei s-a majorat cu 41%, de la 7,7 milioane de lei (1,8 mil. euro) in 2009, la 10,9 milioane de lei (2,6 mil. euro) in 2010. Cresterea profitabilitatii a fost determinate de taierea costurilor, in conditiile in care pretul a dictat decizia de cumparare a consumatorilor.

Producatorul de materiale de constructii a investit 18,9 milioane de lei (4,5 mil. euro) anul trecut, de aproape doua ori mai putin decat in 2009. Banii au fost orientati catre dezvoltarea unui parc industria in localitatea Saratel (judetul Bistrita – Nasaud), in care a fost relocata activitatea companiei, precum si pentru extinderea portofoliului de produse.

“(2010 – n.red.) A fost un an dificil in special din cauza lipsei de finantare din partea institutiilor bancare pentru proiectele private, dar si din cauza dificultatii cu care institutiile statului au accesat cofinantarea pentru proiectele publice. Cu toate acestea am reusit sa obtinem o evolutie buna a indicatorilor financiari, incadrandu-ne in tintele de buget stabilite la inceputul anului, si mai mult decat atat am reusit sa finalizam relocarea tuturor capacitatilor de productie din Bistrita la Saratel”, spune Florin Urite, director general al companiei.

Procesul de relocare la Saratel a fost finalizat in luna iunie a anului trecut, dupa terminarea unor investitii de aproximativ 26 de milioane de euro. Valoarea investitiilor operate in relocare de catre grupul Teraplast a ajuns la 36 de milioane de euro o luna mai tarziu, dupa ce si compania Politub, membra a grupului, si-a mutat activitatea la Saratel.

Teraplast estimeaza o crestere a preturilor materiilor prime in 2011, pe fondul majorarii preturilor la materiile prime derivate din petrol, etilena si propilena pe piata mondiala.

De asemenea, reprezentantii companiei mizeaza pe o dezvoltarea a sectorului de infrastructura, datorita absorbtiei fondurilor europene.

"Daca in 2011 nu vom realiza cat mai multe proiecte de infrastructura de mediu vom rata sansa de a ne moderniza retelele de apa si canalizare, cu finantare nerambursabila”, spun reprezentantii companiei.

Parcul industrial de la Saratel are o suprafata de circa 20 de hectare, dintre care 14,3 hectare apartin Teraplast, 2,9 hectare sunt in proprietatea Plastsistem si 2,75 hectare sunt in proprietatea Politub.

Capacitatile de productie ale Teraplast - fabrica de producse PVC si fabrica de poliolefine- sunt desfasurate pe o suprafata de peste 13.000 mp.

Compania Teraplast face parte din grupul Teraplast Bistrita, care mai include pe langa Teraplast si subsidiarele sale Plastsistem si Politub. Plastsistem produce panouri sandwich si structuri metalice pentru constructii comerciale si industriale, iar Politub produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa.

Teraplast este listata la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti si are un capital social de 29,7 milioane de actiuni divizata in 297,8 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 leu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si