Deutsche Boerse si NYSE Euronext au anuntat formarea celui mai mare operator bursier la nivel mondial, care va avea, ca solutie de compromis, sedii centrale atat in New York cat si la Frankfurt, evitand problemele politice care ar fi putut pune in pericol acordul.

Deutsche Boerse va detine o participatie de 60% la grupul nou format, iar restul va reveni actionarilor NYSE, transmite Mediafax.

Cele doua parti nu au anuntat inca numele grupului rezultat in urma fuziunii, care va avea o singura conducere formata din 17 membri, dintre care zece vor reveni Deutsche Boerse, in timp ce NYSE Euronext va detine postul cheie de director general.

Potrivit termenilor acordului, actiunile NYSE Euronext vor fi schimbate pentru 0,47 din actiunile noului grup, iar cele ale Deutsche Boerse la paritate, se arata intr-un comunicat al celor doua companii.

Seful NYSE, Duncan Niederauer, va fi director general, iar Reto Francioni, de la Deutsche Boerse, va prelua postul de presedinte.

Fuziunea va duce la crearea unui operator bursier urias, cu un volum anual al tranzactiilor de 20.000 de miliarde de dolari si operatiuni in Germania, Franta, Marea Britanie, Amsterdam, Portugalia, Belgia si Statele Unite.

Cele doua parti au promis ca fuziunea va permite reducerea costurilor combinate cu 300 de milioane euro pe an.

Capitalizarea de piata combinata a celor doua companii este de circa 26 miliarde de dolari.

Impreuna, divizia Eurex a Deutsche Boerse si Liffe din Londra, detinuta de NYSE Euronext, vor domina in proportie de peste 90% tranzactiile bursiere europene cu contracte futures, ridicand probleme antitrust in randul autoritatilor de reglementare.

Dupa mai multi ani de pauza, care au inclus criza financiara si modificarea reglementarilor internationale, marii operatori bursieri reiau activitatile de fuziuni si achizitii.

Singapore Exchange a lansat anul trecut o oferta de preluare a bursei australiene ASX, in timp ce London Stock Exchange a anuntat saptamana trecuta preluarea TMX Group din Canada, cu cateva ore inainte ca Deutsche Boerse si NYSE Euronext sa dezvaluie ca sunt in negocieri avansate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Companiile europene au atras 21,8 mld. euro de pe burse in S1