Bursa a crescut cu 0,69%, insa actiunile Fondului Proprietatea (FP) au scazut, cu 2,28%, pentru a saptea sedinta consecutiv, si au atins un nou minim de la listare, in conditiile in care oferta a depasit cererea de peste trei ori, scrie Mediafax.
In ultimele sapte sesiuni, pretul actiunilor FP a scazut cumulat cu 7,9%.

Presiunea la vanzare a fost mai vizibila de luni, cand cotatia a inceput sa se apropie de pragul psihologic de 0,6 lei/titlu. Nivelul a fost depasit marti.

In sedinta de astazi, cel mai redus pret, de 0,5775 lei, a fost atins in jurul orei 16:00, in cadrul a doua tranzactii cu 60.000 de actiuni si, respectiv, cu 200 de titluri. Cotatia minima a fost cu 2,61% sub pretul de miercuri.

La finalul zilei, actiunile Fondului erau cotate la 0,5795 lei, pret in scadere cu 2,28%. Cu aceste titluri au fost realizate pe piata principala tranzactii de 29,1 milioane lei, prin multe operatiuni cu volume reduse.

Totodata, cu actiunile FP a fost realizata o tranzactie speciala in valoare de 5,8 milioane lei. Astfel, titlurile Fondului au avut un rulaj de 35 milioane lei (8,2 milioane euro), valoarea reprezentand 80% din lichiditatea pietei actiunilor, de 43,5 milioane lei (10,2 milioane euro).

Directorul general al Confident Invest, Nicolae Ghergus, crede ca pana la jumatatea anului actiunile Fondului Proprietatea ar putea fi tranzactionate la preturi intre 0,55 - 0,65 lei/titlu, intrucat va fi presiune la vanzare din partea celor care au fost despagubiti prin aceste actiuni.

Totodata, el ia in considerare pretul la care s-au tranzactioant actiunile FP in ultimul an pe piata "gri", de 0,4-0,5 lei, dar si un "premiu de lichiditate" datorat listarii la bursa.

"FP are specific un free-float variabil, are un anumit tip de actionar mic cu expectatii majore de la listarea la bursa, prin prisma careia multi asteptau ca pretul sa atinga valoarea nominala si mai are un administrator de exceptie, dar care cu siguranta nu poate sa faca minuni in primii trei ani de la preluarea mandatului. Insa pana la urma din perspectiva investitorului la bursa FP este o companie ca oricare alta, dependenta in buna masura de actiunile Petrom si de alte cateva companii, mare parte din ele nelistatate si mult mai rau decat acest fapt, aflate in proprietatea statului roman", a declarat Ghergus pentru Mediafax.

El crede in primul semestru volumul de actiuni FP tranzactionat zilnic va fi de aproximativ 0,5% din titlurile care nu sunt in portofoliul statului.

Spre deosebire de titlurile Fondului, majoritatea actiunilor au fost tranzactionate la preturi usor peste ultimele cotatii de miercuri.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece titluri au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,68%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,65%.

Pe de alta parte, titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,29% sub nivelul de miercuri.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a incheiat ziua in crestere cu 0,34%.

Rulajul pietei actiunilor, de 43,5 milioane lei (10,2 milioane euro), a fost cu 9% mai redusa decat valoarea cumulata a transferurilor de miercuri, de 47,9 milioane lei (11,2 milioane euro).

Unii investitorii au vizat inca din primele minute titlurile Oltchim (OLT) si au ridicat pretul cu 15%, maximul admis pentru cele mai multe actiuni de la BVB. Astfel, pretul a urcat la 0,2346 lei si au ramas la acest nivel pana la inchidere. Operatiunile cu actiunile combinatului chimic au cumulat, insa, 397.000 de lei.

Brokerii nu au o explicatie pentru cresterea inregistrata de aceste titluri, intrucat compania nu a anuntat niciun eveniment care sa determine un interes atat de ridicat.

"Personal am obosit sa mai urmaresc Olchim si cu atat mai putin sa fac aprecieri asupra evolutiei actiunilor sau a fundamentelor companiei. Pentru majoritatea brokerilor din generatia mea, de cand s-a listat pe bursa Oltchim este compania cu cele mai frumoase bugete si promisiuni si printre cele mai dezamagitoare rezultate financiare", a comentat Ghergus.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,4%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care inregistrau corectii de cel mult 0,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri