Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a crescut cu 0,82%, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au castigat 2,67%, dupa ce in precedentele sapte sedinte au scazut cumulat cu 7,9%.

In prima ora a sedintei, oferta de titluri FP a depasit cererea de peste doua ori, astfel ca pretul acestor actiuni a scazut cu 3%. Ulterior, presiunea la vanzare s-a diminuat, odata cu realizarea a patru tranzactii negociate in valoare de 25,2 milioane lei (5,9 milioane euro).

"Un vanzator mare a pus presiune pe vanzare in ultimele sedinte, iar vineri acesta a terminat ce avea de vandut. Acest lucru se vede din volumele destul de mari din deal-uri, dar si cele de pe spot (piata principala - n.r.)", a declarat pentru Mediafax Adrian Tod, directorul de tranzactionare al Rombell Securities.

Cea mai recenta operatiune cu actiunile Fondului a fost realizata la 0,595 lei, pret cu 2,67% peste referinta. Transferurile de pe piata principala au insumat 28,35 milioane lei (6,6 milioane euro). Cumulat cu deal-urile, actiunile FP au avut un rulaj total de 53,61 milioane lei (12,6 milioane euro).

Titlurile Fondului au sustinut 88% din lichiditatea pietei actiunilor de 60,85 milioane lei (14,3 milioane euro).

Tod crede ca pretul actiunilor FP ar putea reveni usor peste pragul psihologic de 0,6 lei/titlu, dupa ce presiunea la vanzare s-a redus.

"Totusi, inca sunt multe actiuni distribuite in piata la preturi mici, iar pentru ca titlurile sa creasca mai mult cred ca este nevoie de intrarea la cumparare a unui jucator mare", a adaugat brokerul.

Spre deosebire de titlurile FP, restul actiunilor din piata au inregistrat variatii usoare, insa pe volume foarte reduse de tranzactionare.

Ultimele operatiunile cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in medie cu 0,7% mai mari, iar actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 2,1% peste nivelul de joi.

In acelasi timp, titlurile companiilor din sectorul energetic, urmarite de indicele BET-NG, au urcat in medie cu 1,08%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a inchis cu 1,12% peste nivelul de joi.

Rulajul pietei actiunilor, de 60,85 milioane lei ( 14,3 milioane euro), a fost cu 40% mai mare decat valoarea cumulata a operatiunilor de joi, 43,5 milioane lei (10,2 milioane euro).

In top trei cele mai tranzactionate titluri de la BVB s-au clasat, dupa Fondul Proprietatea, actiunile Banca Transilvania (TLV) si SIF Oltenia (SIF5), insa valoarea transferurilor abia a depasit un milion de lei.

Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a incheiat la un pret de 1,403 lei, cu 0,36% peste referinta, iar cotatia societatii de investitii a crescut cu 1,72%, la 1,337 lei.

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat 484.000 lei, suma de peste zece ori mai redusa decat rulajul de joi, de 5,2 milioane lei.

Actiunile Argus Constanta (UARG) au inregistrat cea mai mare lichiditate de pe acest segment, de 179.000 lei. Ultimul schimb cu aceste titluri a fost perfectat la 2,1 lei, pret similar cu cel de referinta.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene afisau evolutii mixte.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Setari Cookie-uri