Tranzactiile speciale prin care BERD a vandut participatia de 5% de la BRD (BRD), pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro), au dus lichiditatea pietei actiunilor la cel mai ridicat nivel din istorie, respectiv la 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), informeaza Mediafax.
Pe piata principala, titlurile bancii au incheiat ziua la 14 lei, pret in crestere cu 1,45%, si au avut un rulaj de 1,5 milioane lei.

Pe ansamblul pietei, ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 1,7%, iar titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au ridicat indicele BET-FI cu 1,77% peste nivelul de marti.

Totodata, cotatiile actiunilor companiilor din sectorul energetic au avansat in medie cu 1,71%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a urcat cu 1,69%.

Directorul general si presedintele CA al Vienna Investment Trust, Adrian Simionescu, crede ca pe ansamblul pietei cei mai multi investitori, in special strainii, nu intra la tranzactionare din cauza incertitudinii cu privire la revenirea economiei pe crestere.

"E clar ca piata nu a atras interesul investitorilor straini, desi exista perspective de crestere economica. De regula, dupa perspective urmeaza imbunatatiri de rating, iar asta poate fi un imbold pentru investitori. Cred ca investitorii asteapta ca economia sa confirme perspectivele si abia apoi vom vedea o agitatie in piata. Astfel, cred ca acum asistam la linistea dinaintea furtunii. Inca sunt acumulari, care preced o evolutie de amplitudine consistenta", a declarat Simionescu pentru Mediafax.

Tranzactii speciale au fost realizate si cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), in valoare de 13 milioane lei. Cel mai recent deal a fost realizat la 0,6 lei, pret in crestere cu 0,84% fata de ziua anterioara.

Pe piata principala, titlurile Fondului au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 8,9 milioane lei, iar cotatia a avansat nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,5955 lei.

Brokerul spune ca actiunile FP au un rulaj vizibil mai mare decat al celorlalte titluri intrucat sunt cele mai lichide din piata si astfel investitorii au posibilitatea intrarii si iesirii mai rapide decat pe alte actiuni, dar si pentru ca acestea sunt vizate de investitorii straini.

"Nu cred ca cineva incearca sa tina pretul la 0,6 lei, insa trebuie sa luam in considerare ca viitorii despagubiti cu actiuni la Fond vor primi titluri in functie de cotatia de la bursa. Astfel, cred ca unii investitori se asteapta ca viitorii despagubiti sa fie mult mai dispusi sa vanda la un pret mai mic sau relativ apropiat de cel de la bursa, decat cei care au primit actiunile la valoarea nominala si tot au vandut cu discounturi mai mari", a afirmat Simionescu.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 3,84%, la 0,379 lei, pe un rulaj de 2,5 milioane lei.

Simionescu crede ca evolutia actiunilor companiei petroliere a fost influentata de rezultatele financiare anuntate miercuri si nu de posibilitatea acordarii de dividende. Totodata, el spune ca pretul de la bursa ar putea fi un reper pentru cotatia la care statul ar putea sa lanseze oferta secundara de vanzare pentru 9,84% din titlurile OMV Petrom.

"Pretul nu s-a miscat prea mult pe bursa si pentru ca unii investitori se gandesc ca in cadrul ofertei intermediarul va propune un discount atractiv pentru a asigura succesul operatiunii, chiar daca valoarea din evaluare va fi mai mare decat pretul din piata. Investitorii trebuie sa aiba o marja de profit pe aceste actiuni. Insa, intrucat nu se stie pretul din oferta, probabil ca cele doua cotatii, cea de la bursa si cea din oferta se vor influenta reciproc. Fie vom vedea o crestere a pretului la bursa, sau vom vedea ca oferta va avea un grad mai redus de subscriere", a spus brokerul.

OMV Petrom a inregistrat anul trecut un profit record de 2,19 miliarde lei (520,2 milioane euro), cel mai mare de la momentul privatizarii, in 2004. Castigul consemnat anul trecut este de 2,6 ori mai mare fata de profitul net din 2009, care s-a ridicat la valoarea de 833 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1,9 milioane lei, suma de aproape sapte ori mai mare decat rulajul de marti, de 292.000 de lei.

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 83% de operatiuni cu 5,2% din actiunile firmei Constructii Bihor Oradea (COBJ), de 1,6 milioane lei. Titlurile au fost cedate la pretul de 30 de lei, cu 14,3% sub cea mai recenta tranzactie.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene inregistrau corectii de cel mult 1,1%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri